Slovenija 5.7.2012 10:46

Avditorij s prireditvijo Potegnem črto slavi 40 let

Portorož, 5. julija - Kulturni, kongresni in promocijski center Avditorij Portorož letos praznuje 40. obletnico ustanovitve. V štirih desetletjih je ustanova gostila številna svetovno priznana imena iz sveta kulture in zabave. Obletnico bodo v Avditoriju obeležili drevi ob 21. uri s prireditvijo Potegnem črto - Avditorij 40 let.

Portorož. Avditorij Portorož. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Avditorij Portorož.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Avditorij Portorož je začel delovati leta 1972 kot zavod za pospeševanje turizma. Njegove osnovne dejavnosti so bili kongresi, kulturne prireditve in predvajanje filmov. Postavitev festivalne kongresne in prireditvene dvorane si je zamislil prvi direktor Nino Spinelli, podoba in ime Avditorija pa sta plod dela arhitekta Eda Mihevca.

V zadnjem desetletju si je prireditve v Avditoriju po besedah direktorja Marka Česnika letno ogledalo povprečno okrog 90.000 obiskovalcev. "Če to pomnožimo s 40 dobimo zavidljivo številko 3,6 milijona obiskovalcev," poudarja Česnik. Avditorij si bo po njegovih besedah tudi v prihodnje prizadeval ostati v središču dogajanja na področju kulture, odmevnih prireditev, promocije kraja in kongresne dejavnosti.

"Prizadevamo si za tesnejše sodelovanje in skupno načrtovanje dogodkov z obalnimi in drugimi kulturnimi ustanovami v Sloveniji in širše. Za našo kakovostno rast in morda tudi za nekoliko drugačen status po vzoru slovenskih narodnih gledališč in podobnih ustanov," pojasnjuje Česnik, sicer že 15. direktor Avditorija. V prihodnjih letih bodo po njegovih napovedih začeli tudi s sanacijo stavbe.

Avditorij je v zadnjih letih beležil tudi rdeče številke, a je Česnik s poslovanjem v lanskem letu, ko so našteli 92.000 obiskovalcev, zadovoljen. "Povrnili smo tudi celoten kredit iz prejšnjega mandata v vrednosti 93.000 evrov, pokrili izgubo v višini 100.000 evrov in nabavili novo ozvočenje, tako za dvorano kakor za delo na terenu. V energetsko sanacijo stavbe smo vložili 25.000 evrov," dodaja.

Nocojšnja prireditev Potegnem črto bo po besedah scenaristke in voditeljice prireditve Nataše Benčič optimistična, vesela in do Avditorija spoštljiva zgodba. Večer bo preplet glasbe, plesa in besed, na katerem ne bodo manjkale osebnosti, ki so zaznamovale delovanje Avditorija. Ob spremljavi orkestrov Big Banda RTV Slovenija in Obalnega komornega orkestra pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla bodo nastopili Ana Dežman, Tinkara Kovač, Nuša Derenda, Faraoni, Anika, Slavko Ivančič, operni pevec Branko Robinšak in solistka - oboistka Maja Kojc.