Slovenija 5.7.2012 9:49

Lani poškodovana Ruska kapelica pod Vršičem obnovljena

Ljubljana/Kranjska Gora, 5. julija - Ruska kapelica pod Vršičem, ki so jo konec lanskega leta poškodovali neznanci, je ponovno obnovljena. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je za obnovo spomenika v državni lasti odštelo 10.000 evrov. Nameščene so nove skodle in plošče iz pocinkane pločevine.

Vršič, Ruska kapelica. Ruska kapelica pod Vršičem. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Vršič, Ruska kapelica.
Ruska kapelica pod Vršičem.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Kot so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je obnova kapelice dokončana. Potem ko so neznanci konec lanskega leta na kapelici poškodovali macesnove skodle in odnesli bakrene plošče pod njimi, je bilo zaradi poškodb potrebno precejšen del skodel odstraniti in zamenjati z novimi.

V obnovitvenih delih so ukradene bakrene plošče pod skodlami nadomestili z novimi ploščami iz pocinkane pločevine. "V izogib ponovnemu primeru vandalizma, plošče niso več bakrene," so pojasnili na ministrstvu. Neznani storilci so namreč s kritine kapelice pokradli bakreno oblogo. Da pa bi prišli do njih, so odstranili macesnove skodle in pri tem povzročili precej škode.

Leseno kapelo, posvečeno svetemu Vladimirju, so leta 1917 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin umrlim, ki jih je med gradnjo ceste leta 1916 zasul snežni plaz. Je edinstven spomenik in simbol prijateljstva med Rusijo in Slovenijo, ki ga letno utrjuje tradicionalna prireditev ob njej.

Kapelica, ki je celovito obnovo sicer doživela leta 2005, je po obnovi kritine ponovno pripravljena za spominsko slovesnost, ki jo vsako leto konec julija pripravita društvo slovensko-ruskega prijateljstva in kranjskogorska občina. Letos bodo dogodki ob spominski svečanosti potekali od 27. do 29. julija, častni pokrovitelj in govornik pa bo po podatkih Društva Slovenija Rusija predsednik vlade Janez Janša.