EPK 2012 5.7.2012 12:57

Z vodnikom Maribor (c)ENTER po šestih tematskih poteh

Maribor, 5. julija - Meščanom Maribora in obiskovalcem štajerske prestolnice je namenjen nov, sodobno zasnovan in oblikovan vodnik Maribor (c)ENTER, izdan v okviru projekta EPK. Vodnik uporabnikom ponuja napotke za oglede različnih znanih in manj znanih objektov, trgov, mestnih prostorov in interjerjev, tako zgodovinskih kot tudi sodobnih.

Vodnik se zgleduje po tistih, ki so v pomoč obiskovalcem, da v kratkem času, ki ga imajo na razpolago, čim bolj pestro preživijo dan ali dva v mestu ter ga spoznajo z različnih vidikov in obdobij.

Avtorji so oblikovali sedem tematskih sklopov, prvi predstavlja sprehod skozi čas in ponuja kratek zgodovinski oris razvoja mesta. Sledi opis šestih tematskih poti - klasična pot, pot umetnosti, pot interierjev, novo v mestu, mestna transverzala, nočna pota -, speljanih večinoma po območju starega mestnega jedra. Vodnik ponuja 80 kratkih opisov posameznih zanimivosti, dodatne namige za oglede in tudi kulinarične nasvete.

V vodniku je več kot 250 barvnih posnetkov prostora in dogajanja, vključuje štiri razglednice, ki jih lahko uporabniki iztrgajo in pošljejo, v njem pa je tudi ena pregledna karta mesta.

Vodnik je izdala Založba Pivec, pri pripravi pa so sodelovali oddelek za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, Razvojno raziskovalno ter umetniško središče Univerze v Mariboru raz:um in študenti, je STA povedala vodja projekta Kaja Pogačar s Fakultete za gradbeništvo.

Vodnik je izdan v nakladi 2000 izvodov v slovenskem jeziku, v kratkem bo izdan še v 1000 izvodih v angleškem in kasneje tudi v nemškem jeziku. Vodnik spremlja v sredo zvečer odprta razstava, ki bo v Hiši arhitekture Maribor na ogled do 3. septembra.