Svet 6.7.2012 4:00

V Sarajevu danes pričetek 18. filmskega festivala

Sarajevo, 6. julija - V Sarajevu se bo danes pričel 18. sarajevski filmski festival. Do 14. julija bodo na njem prikazali 210 filmov iz 57 držav. V tekmovalnem programu igranih celovečercev se bo za nagrado srce Sarajeva za najboljši film potegovalo devet filmskih stvaritev. Dva slovenska filma bosta predstavljena v tekmovalnem programu dokumentarnega filma.

Ljubljana. Režiserka Maja Weiss. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Maja Weiss.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival bo odprl drugi celovečerec bosansko-hercegovske režiserke Aide Begić z naslovom "Djeca" (Otroci), ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Cannesu. Film, ki je nastal v koprodukciji BiH, Nemčije, Francije in Turčije, bo prikazan v tekmovalnem programu igranih celovečercev. Žiriji letošnjega tekmovalnega programa za celovečerne filme predseduje madžarski režiser Kornel Mundruczo.

V tekmovalnem programu dokumentarcev bosta prikazana slovenska filma Fant, pobratim smrti 2 režiserke Maje Weiss, za katerega sta scenarij napisala Gorazd Perko in Maja Weiss, ter film Dolge počitnice scenarista in režiserja Damjana Kozoleta.

V sklopu letošnjega natečaja CineLink, ki je platforma za razvoj in financiranje izbranih filmskih projektov, ki so primerni za evropske koprodukcije, so izbrali so 17 projektov za CineLink in CineLink+, med njimi projekt slovenske režiserke Hanne A. W. Slak z naslovom "The Miner" (Rudar).

Posebno nagrado filmskega festivala v Sarajevu, častno srce Sarajeva, letos prejme hrvaški filmski umetnik Brako Lustig. Nagrado podeljujejo posameznikom za izjemen doprinos k uveljavitvi in razvoju filmske umetnosti.

Lani je nagrado srce Sarajeva za najboljši film prejel režijski prvenec avstrijskega igralca Karla Markovicsa "Atmen" (Dihanje). Na festivalu sicer nagrado srce Sarajeva podelijo še najboljši igralki in igralcu.