Svet 5.7.2012 13:55

Na festivalu Infant najboljša Clugova Božanska komedija

Novi Sad, 5. julija - Na 39. mednarodnem festivalu alternativnega in novega gledališča Infant v Novem Sadu je za zmagovalno obveljala Božanska komedija koreografa Edwarda Cluga, ki je nastala v koprodukciji Bitef teatra in festivala Budva grad teatar. Nagrado za najbolj izvirno raziskovanje enega izmed segmentov gledališkega jezika pa je osvojila predstava MandićStroj.

Maribor. Vodja mariborskega baleta Edward Clug. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Vodja mariborskega baleta Edward Clug.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Kot je v utemeljitvi nagrade za najbolj uspešen eksperiment oziroma predstavo v celoti zapisala žirija, Božansko komedijo ob navdihnjeni igri vseh plesalcev, odlični koreografiji ter podpori budnega režiserjevega očesa odlikuje izjemna uravnoteženost med režijo, scenografijo, kostumi, svetlobo in zvokom.

Znamenito Dantejevo delo, postavljeno v današnji čas, je zelo poetično, na trenutke groteskno in hipnotizirano videnje raja, pekla in vic 21. stoletja. Poleg Cluga, za katerega je bila to prva koreografija na srbski plesni sceni, so slovenske barve v predstavi zastopali še avtorja glasbe Milko Lazar in Borut Kržišnik ter kostumografka Maja Mirković.

Marko Mandić v solo performansu raziskuje vlogo igralca kot stroja za proizvodnjo emocij, kot medija identifikacije in kot telesa fascinacije. V dobri uri izvede kar 37 različnih vlog. Pod režijo in scenografijo se podpisuje umetniški vodja Vie Negative Bojan Jablanovec.

Na festivalu je bilo nagrajeno tudi Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane, in sicer za predstavo Razredni sovražnik (Re-/de-/konstrukcija) v režiji Boruta Šeparovića. Predstava je prejela nagrado za posebno izraznost na mejnem področju med gledališčem in ostalimi umetnostmi oziroma ustvarjalnostjo v najširšem smislu.

Letošnji mednarodni festival alternativnega in novega gledališča Infant v Novem Sadu je sicer gostil 20 gledaliških skupin iz Srbije, Slovenije, Bolgarije, Francije, Madžarske, ZDA, Belgije in Rusije.