Slovenija 6.7.2012 11:17

V Divači ob obletnici rojstva Ite Rine poklon Špeli Rozin

Divača, 6. julija - Ob obletnici rojstva prve slovenske filmske zvezde Ite Rine bo drevi ob 20.30 uri v borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači potekala tradicionalna prireditev Poklon. Tokrat se bodo v Divači poklonili igralki Špeli Rozin, edini slovenski profesionalni filmski igralki po Iti Rini.

Rozinova se je rodila leta 1943 v Ljubljani. V filmski svet je vstopila leta 1958 s kratkim filmom On in njegovi v režiji Mirka Groblerja, v celovečercu pa je prvič nastopila kot statistka leta 1959 v filmu Dobri stari pianino v režiji Franceta Kosmača. V svoji karieri, ki je neprekinjeno trajala do leta 1991, je ustvarila 44 vlog v celovečernih filmih, od tega večino v tujih in koprodukcijskih filmih. V slovenskih celovečercih je nastopila le petkrat. Nastopala je tudi v televizijskih dramah in serijah.

Med njene največje igralske dosežke spadajo vloge, ki jih je ustvarila v filmih Partizanske zgodbe: Vrnitev (1960), Nočni izlet (1961), Pesem (1961), Nenavadno dekle (1962), Varovanec (1966), Kako sta se ljubila Romeo in Julija (1966), Nemirni (1967) ter 19 deklet in en mornar (1971).

Leta 2009 je po dolgem času ponovno stopila pred filmske kamere in sicer v vlogi Lidije v filmu Osebna prtljaga v režiji Janeza Lapajneta, za katero je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela posebno nagrado za filmsko ustvarjanje.

S prireditvijo Poklon se ob obletnici rojstva igralke Ite Rine v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači vsako leto spomnijo slovenskega igralca oziroma igralke, ki je zaznamoval slovensko filmsko ustvarjanje. Osrednji dogodek Poklona je projekcija enega od filmov, v katerem je igralec nastopil. Letošnji Poklon bo deseti zapored, pospremila pa ga bo projekcija filma Nočni izlet režiserja Mirka Groblerja iz leta 1961, v katerem je Rozinova nastopila v glavni ženski vlogi Vere.

Od leta 2003 so poklone namenili Metki Bučar, Duši Počkaj, Štefki Drolc, Bertu Sotlarju, Mihi Balohu, Poldetu Bibiču, Lojzetu Rozmanu, Majdi Potokar in Iti Rini. Tako kot doslej bo prireditev tudi tokrat pospremila izdaja monografije o življenju in filmskem ustvarjanju igralca, ki so se mu poklonili. Monografijo Poklon Špeli Rozin je uredila Lilijana Nedič, avtorji tekstov pa so poleg Nedičeve še Nenad Polimac, Janez Lapajne in Jože Dolmark.

Dogodek organizira Slovenska kinoteka v sodelovanju z Občino Divača in Razvojnim centrom Divača.