Svet 8.7.2012 5:30

Odkrili 100 Caravaggiovih najzgodnejših del

Rim, 8. julija - Strokovnjaki zatrjujejo, da so odkrili 100 najzgodnejših del italijanskega baročnega slikarja Michelangela Merisija, poznanega kot Caravaggio (1573-1610). O njih se je mogoče podučiti iz dveh e-knjig, ki sta izšli v petek. Knjigi sta dostopni v štirih jezikih, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dela sta umetnostna zgodovinarja Maurizio Bernardelli in Adriana Conconi Fedrigolli odkrila med predmeti iz delavnice umetnika Simoneja Peterzana, pri katerem se je Caravagio nekaj časa učil.

Risbe in slike sicer hranijo v gradu družine Sforza (Castello Sforzesco) v Milanu, kompleksu, v katerem deluje več muzejev in kjer hranijo več različnih zbirk. Po ocenah strokovnjakov so vredne okrog 700 milijonov evrov.

"Nekako smo čutili, da je nemogoče, da Caravaggio za seboj ni pustil nobenih zapiskov in nobenih študij v delavnici umetnika, ki je bil tako slaven, kot je bil njegov učitelj," je dejal Bernardelli.

Bernardelli in Conconi Fedrigollijeva sta pregledala več kot 1000 kosov iz zbirke del iz Peterzanove delavnice v gradu družine Sforza. Dve leti sta proučevala umetnikova dela po cerkvah in muzejih ter razvila metodologijo za identificiranje Caravaggiovih zgodnjih del.

Kot je dejal Bernardelli, vsak umetnik razvije lasten stil, ki je v skicah razločljiv skozi geste in tipe teles. Te se v njem zasidrajo skozi ponavljanje in se nato vlečejo skozi celotno njegovo ustvarjanje.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1573-1610) je deloval v Rimu, Neaplju, na Malti in Siciliji. Razvil je značilen osebni slog z dramatičnimi svetlobnimi kontrasti in občutkom za podrobnosti.

Kot predstavnik naturalizma v baroku je s svojim živim ustvarjalnim pristopom, temačnim koloritom ter motiviko pretežno iz življenja preprostih ljudi vplival na poznejše umetnike, kot sta Rembrandt ali Velazquez.