Svet 7.7.2012 6:00

V Avignonu danes začetek mednarodnega gledališkega festivala

Avignon, 7. julija - Z delom Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova v priredbi Simona McBurneyja se bo v Avignonu danes začel mednarodni gledališki festival. Priredbo Bulgakovovega romana, ki je bil v času pisateljevega življenja v Rusiji prepovedan, bodo uprizorili na dvorišču papeške palače v Avignonu.

Britanski igralec, pisec in režiser, ki stavi na improvizacijo in telesnost, je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa odločilno prispeval k oblikovanju programa festivala, ki se bo sklenil 28. julija. V festivalski program je sicer vključenih 35 plesnih in gledaliških predstav.

Prvič na enem največjih gledaliških festivalov na svetu sodeluje tudi nemški režiser Nicolass Stemann z "Die Kontrakte des Kaufmanns" (Trgovčeve pogodbe). Komedija Elfride Jelinek, ki se ukvarja s svetovno finančno krizo, bo z na vrsti 21. junija. Med režiserji z nemškega govornega področja bosta na festivalu sodelovala še Christoph Marthaler in Thomas Ostermeier, ki sta že stalna gosta avignonskega festivala.

Ostermeier, ki je sicer intendant berlinskega Schaubühne, se bo v Avignonu 18. julija predstavil s Sovražnikom ljudstva Henrika Ibsena, ki bo na festivalu izveden premierno. Francoz Arthur Nauzyciel, ki je lani na oder festivala postavil roman o poljskem odporniškem bojevniku Janu Karskem, bo tokrat na oder postavil Galeba Antona Pavloviča Čehova. Festivalske prestave se bodo vrstile na različnih prizoriščih po mestu in v okolici, še piše dpa.