Svet 9.7.2012 6:00

Ob 50-letnici Jamesa Bonda razstava v Londonu

London, 9. julija - Tajni agent James Bond ima dovoljenje za glamur in vsakršno pretiravanje in to so filmarji v preteklih petih desetletjih izdatno izkoristili. Kaj vse je pri tem nastalo kreativnega in legendarnega, prikazuje razstava, ki so jo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v petek odprli v londonskem kulturnem centru Barbican.

Videti je mogoče originalne rekvizite ali njihove replike iz vseh 23 filmov o Bondu, in sicer od astona martina do oprijetih kopalk. Razstavo z naslovom Oblikovanje 007: 50 let Bondovega stila je pripravila Lindy Hemming, ki je že več let sodeluje pri Bondovih filmih.

"Bond je sinonim za glamur," je dejala v pogovoru za BBC in dodala: "V Bondovih filmih gledalci vidijo življenjski stil, za katerim morda tudi sami stremijo ali pa ga vsaj radi občudujejo".

Poleg rekvizitov, kot so z noži opremljeni čevlji, umetno zobovje, domiselno strelno orožje in podvozja, so razstavljeni še kostumi, med njimi legendarni bikini Ursule Anders iz Dr. No ali sijajne večerne obleke. Bondove obleke so več desetletij narekovale stil, poleg smokingov pa je v Londonu denimo mogoče videti tudi živo rumen smučarski kombinezon, ki ga je kot agent 007 oblekel Roger Moore.

Tu so še fotografije in drugo gradivo, ki obiskovalca seznanjajo s filmi o Bondu in njihovim nastajanjem. Postavitev se zaključi z martini barom.

Prvega izmed filmov o Bondu so začeli snemati 16. januarja leta 1962 na Jamajki. V filmu z naslovom Dr. No je vlogo tajnega agenta 007 prevzel Sean Connery, film pa je bil premierno prikazan v Londonu oktobra istega leta. Razstava v kulturnem centru Barbican bo odprta do 5. septembra.