Slovenija 9.7.2012 6:00

Monteverdijev Orfej tudi v Ljubljani

Ljubljana, 9. julija - Po premieri na Ptuju in ponovitvi v Mariboru bo nocoj tudi v Ljubljani uprizorjena baročna operna mojstrovina Orfej italijanskega skladatelja Claudia Monteverdija. Najstarejša v celoti ohranjena opera na svetu je na slovenskih odrih na ogled prvič. Postavitev je skupno delo študentov treh umetniških akademij Univerze v Ljubljani.

Ljubljana, Akademija za glasbo. Dirigent in umetniški vodja Monteverdijevega Orfeja Egon Mihajlović. Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana, Akademija za glasbo.
Dirigent in umetniški vodja Monteverdijevega Orfeja Egon Mihajlović.
Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Prva slovenska uprizoritev Orfeja je združila študente Akademije za glasbo, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Umetniški vodja in dirigent je Egon Mihajlović, režiral je nemški režiser Detlef Soelter.

Orfej je ena redkih oper, ki so se ohranile izmed več kot ducata tovrstnih Monteverdijevih del. Skladatelj jo je napisal leta 1607 za dvor v Mantovi, kjer so jo uprizorili še istega leta. Pri tem se je naslonil na grško legendo o pevcu Orfeju in glasbeno upodobil njegov neuspeli poskus, da bi iz podzemlja nazaj med žive pripeljal svojo ljubljeno Evridiko.

Monteverdi je s to opero začrtal popolnoma nove kompozicijske smernice, ki so tedaj pomenile velik korak naprej v razvoju zahodnoevropske glasbe. Orfej je tako kot eden najzgodnejših primerov glasbene drame, ki je dosegla vrh z Richardom Wagnerjem, še danes redno na repertoarju opernih odrov po Evropi.

Predstava bo nocoj in v torek, 10. julija, ob 19. uri uprizorjena v SNG Opera in balet Ljubljana v okviru Festivala Ljubljana. Kostume so zasnovali študenti likovne akademije, pri sceni so jim pomagali še študenti gledališke akademije. V solističnih vlogah pa bodo nastopili študenti Akademije za glasbo. Orfeja bo pel Klemen Torkar, Evridika bo Christina Thaler. Glasbo bo na kopijah baročnih instrumentov izvajal baročni orkester glasbene akademije, sodeloval bo še komorni zbor akademije.

Projekt bo 12. julija predstavljen tudi v baziliki S. Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah, kjer leži Monteverdijeva grobnica.