Slovenija 7.7.2012 11:53

Naberšnikov Šanghaj v tekmovalnem programu filmskega festivala v Montrealu

Montreal, 7. julija - Drugi celovečerni film Marka Naberšnika Šanghaj se je uvrstil na filmski festival v Montrealu, ki velja za tako imenovan festival A kategorije in ki bo potekal med 23. avgustom in 3. septembrom. Film bi sicer moral biti prikazan na 18. sarajevskem filmskem festivalu, tako pa bo svetovno premiero namesto v Sarajevu doživel v Montrealu.

Moravske toplice. Režiser Marko Naberšnik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Moravske toplice.
Režiser Marko Naberšnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Režiser Marko Naberšnik. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Marko Naberšnik.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal režiser, se uvrstitve na festival v Montrealu veseli iz dveh razlogov. Film bo tako dobil priznanje še pred uradnim začetkom v Sloveniji in to na festivalu, kjer izbirajo filme s celega sveta. Všeč mu je, da so ta potencial - romska tematika, ljubezenska zgodba, nekdanja Jugoslavija, mednarodni kontekst zgodbe Ferija Lainščka - prepoznali v tujini. Pozornost mednarodnega prizorišča pa zanj pomeni tudi povečanji možnosti za mednarodne koprodukcije, je dejal režiser, ki ima za prihodnje ob tem, da je že Šanghaj rahlo mednarodno zastavljen, željo po še bolj mednarodno zastavljenih projektih.

V filmu Šanghaj so glavni protagonisti člani romske družine. Gre za zgodbo o štirih generacijah, ki jo pripoveduje glavni lik, romski kralj, ki se je odločil ustanoviti svoje lastno romsko vas in jo poimenovati Šanghaj. Film je zgodba o v večnem hrepenenju po sreči, zgodba o ljubezni, družinskih vezeh, umeščena v čas padca Jugoslavije, ko so mnogi pozabili, da se lepota življenja skriva v malih rečeh.

Prvi Naberšnikov celovečerec Petelinji zajtrk, ki ga je režiral leta 2007 po romanu Ferija Lainščka, je z več kot 200.000 gledalci obveljal za najuspešnejši slovenski film. Film je tudi pri predvajanju na nacionalni televiziji podrl vse rekorde.

Naberšniku je za uvrstitev v tekmovalni spored filmskega festivala v Montrealu že čestital minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. "Uvrstitev filma Šanghaj v tekmovalni program mednarodnega filmskega festivala v Montrealu, ki velja za enega izmed največjih filmskih festivalov, je izjemen uspeh nove generacije režiserjev in dokazuje potencial slovenske filmske produkcije v svetovnem merilu," je v zapisal minister v svoji čestitki.

Naberšnikov Šanghaj je bil večinsko sofinanciran s proračunskimi sredstvi, in sicer v višini 1,275 milijona evrov. Glavnina financiranja produkcije je bila v letih 2011 in 2012, poleg proračunskih sredstev je pri produkciji sodeloval filmski studio Viba film Ljubljana v okvirni višini 600.000 evrov storitev. Celotna predračunska vrednost filma je 2,5 milijona evrov, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Kot so ob tej priložnosti še zapisali, je finančni načrt in program dela Slovenskega filmskega centra za leto 2012 v postopku medresorske obravnave, v čim krajšem času, to je po prejetju vseh soglasij, bo ministrstvo predlagalo uvrstitev v vladno obravnavo in pridobilo soglasje vlade k načrtu in programu dela. V interesu ministrstva je, da se postopek čim hitreje konča in da se zagotovi nemoteno financiranje filmske produkcije v Sloveniji.