Svet 9.7.2012 10:55

Umrl je oskarjevec Ernest Borgnine

Los Angeles, 9. julija - V Los Angelesu je v nedeljo zaradi odpovedi ledvic v 96. letu starostu umrl ameriški filmski in televizijski igralec Ernest Borgnine. V več kot 60-letni karieri je med drugim zaigral v filmih Dvanajst ožigosanih (1967) in Divja banda (1969). Za glavno vlogo zaljubljenega mesarja v romantični komediji Marty (1955) je bil nagrajen z oskarjem.

Borgnine se je rodil 17. januarja 1917 v mestu Hamden v zvezni državi Connecticut. Kot je poročala ameriška tiskovna agencija AP, je bil Borgnine veteran ameriške mornarice, igralsko kariero pa je začel v gledališču. Vrata v Hollywood si je odprl z vlogo v filmu Freda Zinnemanna "From Here to Eternity" (Od tu do večnosti) leta 1953.

Znan je bil predvsem v stranskih vlogah v komedijah, kot je priljubljena ameriška televizijska serija "McHale's Navy" (McHaleova mornarica), in dramah, kot je vojni film Dvanajst ožigosanih. Zaigral je tudi v vesternu Johnny Guitar (1954).

"Nauči se kaj o življenju, potem se nauči svoje obrti. In ne nosi očal v filmu samo zato, da bi bil videti 'kul'. Oči so igralčevo najpomembnejše bogastvo," je dejal Borgnine v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP leta 2007.