Slovenija 9.7.2012 13:09

Grossmannov festival vabi na najbolj pisan konec sveta

Ljubljana, 9. julija - V Ljutomeru bo med 16. in 21. julijem potekal 8. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Programski direktor Tomaž Horvat je napovedal, da bodo na festivalu brezplačno prikazali okoli 35 celovečernih in 40 kratkih filmov, udeležilo pa se ga bo okoli 30 posebnih gostov. Obiskovalcem se ob kapljici rujnega obeta "najbolj pisan konec sveta".

Festival bo v ponedeljek, 16. julija, uvedla interaktivna instalacija Manifestacija strahu, ki jo bo pripravilo osem slovenskih in tujih ustvarjalcev. Sledila bo projekcija otvoritvenega filma "Doktor Rej i djavoli" (Doktor Rej in vragi" v režiji Dinka Tucakovića (BiH).

Film prinaša zgodbo kultnega ameriškega režiserja Nicholasa Raya, ki je v 60. letih želel snemati filme v nekdanji Jugoslaviji, a mu zaradi raznih zgod in nezgod to ni uspelo. Tucaković v njem opisuje tedanji režim in vlogo Udbe pri odločanju o tem, kateri filmi bodo posneti in kateri ne, je vsebino povzel direktor festivala Peter Beznec.

Organizatorji festivala so vzporednico s Tucakovićevim delom prepoznali v filmu Umetni raj v režiji Karpa Godine, ki bo prav tako zaznamoval prvi filmski dan, med slovenskimi filmi pa so na današnji novinarski konferenci posebej omenili še celovečerec Kolesarji v temi v režiji Vasje Rovšnika.

Tudi letos bodo festivalska prizorišča štiri. Pod milim nebom si bo mogoče filme ogledati na glavnem trgu v Ljutomeru in v atriju Mestne hiše, sicer pa bodo projekcije organizirane tudi v lokalni kinodvorani in v baru Klub. V slednjem bo potekal tudi celotedenski spremljevalni glasbeni program.

Festival se ponaša tudi s tem, da ga obiščejo številni priznani avtorji s področja filma. Letošnji častni gost, prejemnik hudega starega mačka za življenjsko delo, bo srbski režiser, scenarist in dramski pisec Goran Marković.

Festival bodo obiskali tudi španski mojster evropske grozljivke Jaume Balaguero, ki bo predstavil psiho-triler Medtem ko si spala, britanski mojster animacije Lee Hardcastle, ki se mu bodo poklonili s projekcijo kratkih animiranih filmov, ter britanski režiser Alex Chandon (Zibelka strahu), znan tudi po režiji videospotov skupine Cradle of Filth.

Poleg koncertov bo spremljevalni program letos prvič ponudil delavnico posebnih učinkov pod vodstvom ekipe za posebne učinke iz Mad Squirrel FX in igralske delavnice pod vodstvom Žige Čamernika. Že tradicionalno pa bo v sklopu festivala potekala Mala delavnica groze, v kateri v pičlih treh dneh, po vzoru ameriškega režiserja Rogerja Cormana, nastanejo novi filmski izdelki, najboljši med njimi pa bo tudi nagrajen.

Festival bo sklenila parada zombijev, ki bo letos, zaradi apokaliptičnega duha, ki preveva leto 2012, poimenovana Parada propada, ob zaključku festivala pa bodo podelili tudi več nagrad. O najboljšem celovečernem filmu, ki bo prejel nagrado hudi maček, bo odločala mednarodna žirija. Slednji bo predsedoval priznani srbski režiser Slobodan Šijan. Ostali filmi se bodo potegovali še za nagrade Slakov hudi maček - za kratke filme in hrupni maček - za najboljši glasbeni dokumentarec.

V sklopu festivala bodo razglasili tudi nominiranca za nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film, ki jo na koncu letnega festivalskega cikla podeli Evropska federacija festivalov fantastičnega filma. Ker pa festival določajo tudi degustacije vin, bo razglašen še vinski šampion hudi maček. Šest nominiranih vin so letos prvič izbrali na podlagi mednarodnega razpisa.