Svet 10.7.2012 6:00

V Dubrovniku bodo danes izobesili festivalsko zastavo

Zagreb, 10. julija - Ob stihih Himne svobodi Ivana Gundulića bodo drevi v Dubrovniku na Orlandovem stolpu izobesili festivalsko zastavo Libertas in svečano odprli 63. dubrovniške poletne igre. Prireditev, ki že tradicionalno poteka med 10. julijem in 25. avgustom, bodo zaznamovali tudi slovenski filharmoniki in gledališka režiserja Tomaž Pandur ter Eduard Miler.

Hrvaška, Dubrovnik. Srednjeveško mesto Dubrovnik. Foto: Hina/STA Arhiv/STA

Hrvaška, Dubrovnik.
Srednjeveško mesto Dubrovnik.
Foto: Hina/STA
Arhiv/STA

Dubrovnik bo tako od danes ponovno ponudil svoje odre in prizorišča v renesančnem mestnem jedru več kot 2000 umetnikom iz približno 20 držav z vsega sveta. Predvideno je več kot 70 dramskih, glasbenih, plesnih, folklornih in drugih prireditev.

Pandur se bo 3. avgusta predstavil s premiero Evripidove Medeje, ki jo pripravlja v sodelovanju s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba. Medejo bodo uprizorili na znameniti dubrovniški trdnjavi Lovrijenac.

Organizatorji so se odločili, da bodo letos ponovno na dramski program uvrstili uspešnico Kralj Ojdip v režiji Eduarda Milerja in izvedbi Festivalskega dramskega ansambla.

Med večjimi poletnimi dogodki v Dubrovniku bo koncert Zagrebških filharmonikov, ki bodo nastopili s priznanim ruskim dirigentom Dmitrijem Kitajenkom in slavno hrvaško čelistko Moniko Leskovar. Posebno doživetje bo tudi nastop slavnega pianista in dirigenta Daniela Barenboima, ki bo izvedel skladbe Franza Schuberta.

Na programu bo znova tudi epsko vokalno-inštrumentalno delo Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta v izvedbi enega najbolj znanih angleških zborov The Choir of King's College Cambrdige in simfoničnega orkestra Hrvaške radio-televizije.

Slovenskim filharmonikom pa je pripadla čast, da bodo ob dirigentu Ivanu Repušiću, skupaj z velikimi zvezdami klasične glasbe, sopranistko Invo Mulo in baritonistom Leom Nuccijem, 25. avgusta sklenili letošnje igre. Soorganizator njihovega koncerta je Festival Ljubljana.