Slovenija 10.7.2012 11:13

Zlatnik poezije 2012 bo prejela Svetlana Makarovič

Celje, 10. julija - Vsestranska ustvarjalka Svetlana Makarovič bo za svoj pesniški opus, za požlahtnenje slovenskega knjižnega jezika in za prispevek k slovenski kulturi prejela zlatnik poezije 2012, so sporočili iz podjetja Fit media. Nagrado ji bodo podelili 28. avgusta na Starem gradu v Celju, kjer bodo razglasili tudi dobitnika Veronikine nagrade.

Ljubljana, MOL. Književnica in igralka Svetlana Makarovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, MOL.
Književnica in igralka Svetlana Makarovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Makarovičeva je na slovensko pesniško prizorišče vstopila leta 1964 z zbirko Somrak. Že z njo je nakazala za tisti čas še težko sprejemljiv prehod iz intimizma v modernizem. Vendar pa je že z drugo zbirko Kresna noč (1968) zarisala pot svoje posebne osebne poetike in povsem edinstvene pesniške poti v slovenski literaturi. Literarna kritika meni, da je Makarovičeva svoj ustvarjalni pesniški vrh dosegla v zbirki Srčevec (1973) in v antologiji Izštevanja (1977).

Izrazit pečat njeni poeziji in literarnemu ustvarjanju daje ljudsko izročilo. A čeprav se zavestno naslanja na ritmiko in leksikon tradicionalne ljudske pesmi in balade, s pesniško inovacijo neusahljivo ostaja v osrčju moderne lirike, so poudarili v Fit media.

Makarovičeva je ustvarila tudi bogat opus pesmi in proze za otroke in mladino, od legendarne Sapramiške in Sovice Oke do Kosovirjev na leteči žlici. Sama sicer pravi: "Mislim, da ne znam pisati samo za otroke; pišem za otroke in odrasle hkrati." Je pa Makarovičeva tudi mojstrica moderniziranih starih ljudskih balad. V letošnjem letu je izšlo njeno delo za odrasle Balada o Sneguročki.

Zlatnik poezije, ki ga podeljuje Fit media, so doslej prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer in Veno Taufer.

Sicer pa so letos za Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta nominirana dela Z roba klifa Taje Kramberger, Roke v dežju Miklavža Komelja, Noč sredi dneva Petra Semoliča, Mikado Primoža Čučnika ter Ime mi je Veronika Tomislava Vrečarja. Kdo bo nagrado prejel, bo znano konec avgusta.