Slovenija 11.7.2012 6:00

V Kopru se začenja 10. festival JEFF

Koper, 11. julija - S koncertom zasedbe Fake Orchestra se drevi v vrtovih koprskega pokrajinskega muzeja začenja že 10. jazz, etno, funky festival (JEFF). Na njem bo glasbo iz svojega petega studijskega albuma Noč čarovnic izvajala skupina Katalena, svojo četrto ploščo pa bo predstavil duo Silence. Na letošnjem festivalu bodo gostili tudi glasbenike iz soseščine.

Kope, Pokrajinski muzej Koper. Novinarska konferenca pred začetkom 10. Jeff festivala. Foto: Kaja Kraljevič/STA

Kope, Pokrajinski muzej Koper.
Novinarska konferenca pred začetkom 10. Jeff festivala.
Foto: Kaja Kraljevič/STA

Na letošnji festival, ki se bo zaključil 22. avgusta, so organizatorji - Klub študentov občine Koper in Zavod Jeff - uspeli poleg zvenečih imen privabiti tudi manj poznane glasbenike. Nastopili bodo denimo skupina Artbeaters, ki jo sestavljajo mladi vrhunski glasbeniki, Dirty Sanchez in Borut Novakovič na lutnji. Slednji bo predstavil svoje novo avtorsko delo, baročno srednjeveško glasbo v moderni preobleki.

Med festivalskimi usmeritvami je tudi predstavitev glasbenih zasedb širše regije. Letos tako prihajajo v goste violinist Luca Ciarla s svojim kvartetom iz Furlanije, zamejska Slovenka Andrejka Možina s svojim kvintetom in AlfaOmega Jazz duo, mlada Tržačana, ki sta kariero začela na tržaškem konservatoriju, za seboj pa imata že veliko odmevnih nastopov.

V spremljevalnem programu festivala bo denimo Istrski kotiček, ki bo ponudil srečanje z dobrotami s šestih eko certificiranih kmetij. Predstavili bodo še razstavo Deset poletij Jeffa fotografov Aleša Rose in Matevža Kocjana, s fotografsko razstavo z naslovom Mesta in pokrajine pa se bo predstavil Tine Ravnikar.

Pripravili bodo tudi tečaj Spoznajmo vino, predavanje Bratka Bibiča z naslovom Glasno razmišljanje Butalca o harmoniki posebej in kulturnih rečeh nasploh ter kuharsko delavnico z majhnimi kuharskimi triki in praktičnimi nasveti.