Svet 11.7.2012 6:00

Gergijev in Netrebkova v pomoč žrtvam poplav v Rusiji

Sankt Peterburg, 11. julija - Dirigent Valerij Gergijev, umetniški vodja Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, se je odločil milijon rubljev (dobrih 24.600 evrov) od izkupička koncerta hišnega simfoničnega orkestra 8. julija nameniti za pomoč ljudem na poplavljenih območjih v Rusiji. Za pomoč rojakom se je odločila tudi operna pevka Anna Netrebko.

Zagreb. Ruski dirigent Valerij Gergijev. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Zagreb.
Ruski dirigent Valerij Gergijev.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Simfonični orkester Mariinskega gledališča je pod taktirko Gergijeva nastopil v sklopu dirigentovega glasbenega festivala The Stars of White Nights. Na odru sta se orkestru pridružila operna solista Olga Sergejeva in Juri Vorobjov ter slepi japonski pianist Nobuyuki Tsujii, je poročala ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Za darovanje milijona rubljev za pomoč ljudem, ki so jih v Rusiji v minulih dneh prizadele poplave, se je odločila tudi ruska operna zveznica Anna Netrebko, ki bo v Mariinskem gledališču nastopila 20. julija. Netrebkova, rojena v prizadeti regiji Krasnodarski Kraj, želi tako pomagati rojakom, ki so se znašli v brezizhodni situaciji.

Poplave ob Črnem morju na jugu Rusije so namreč terjale številne smrtne žrtve, na tisoče preživelih pa je ostalo brez elektrike, plina in pitne vode. Prostovoljci preživelim delijo osnovne življenjske potrebščine in še naprej iščejo morebitne žrtve.