EPK 2012 11.7.2012 6:00

V sklopu EPK se v Mariboru začenja mesec britanske kulture

Maribor, 11. julija - V sklopu kulturnih ambasad Evropske prestolnice kulture (EPK) bodo v Mariboru drevi ob 19. uri odprli mesec britanske kulture. Slovesno odprtje, ki bo v Vetrinjskem dvoru potekalo v angleškem dvornem slogu, bodo spremljale tri razstave, ki bodo obiskovalce vodile preko urbanih mest in svetovnih mladih umetnikov vse do olimpijskih iger.

Velika Britanija. London, zastave Velike Britanije, promet. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija.
London, zastave Velike Britanije, promet.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava Mesto pripoveduje raziskuje, kako so mesta navdihnila posameznike in skupnosti in kako so jih z različnimi ustvarjalnimi prijemi in pristopi spreminjali. Večina projekta se osredotoča predvsem na evropska mesta, ki so bila že od nekdaj zbirališče največjih mislecev sveta in inkubatorji razvoja progresivnih misli.

Razstava je razdeljena v štiri sklope, na koncu pa sledi interaktivni epilog, kjer bodo lahko obiskovalci izrazili svoje poglede in zamisli o tematiki vsakega dela. Obiskovalci bodo tako imeli priložnost, da izdelajo manifest svojega mesta in si zamislijo, kako bi lahko spremenili svoje mesto na bolje. Gre za rezultat partnerstva British Councila in Maslahe in je del programa British Councila z nazivom Naša skupna Evropa.

Razstava London 2012: Bodi del dogajanja je posvečena letošnjim olimpijskim igram, ki jih bo od 27. julija do 12. avgusta gostila britanska prestolnica. Fotografska razstava prikazuje olimpijske športne discipline z ozadjem britanskih znamenitosti. Pripoveduje zgodbo o Londonu kot prvem gostitelju poletne olimpijade, ki je načelo trajnosti vključilo že v samem začetku.

V okviru olimpijskega dogajanja že od leta 2008 poteka tudi projekt Kulturna olimpijada, ki predstavlja najbolj obsežen kulturni projekt v zgodovini olimpijskih iger. Največji svetovni dogodek mladih umetnikov, ki bo septembra 2012 predstavljen v Nottinghamu, bo v Mariboru združil dela slovenskih in britanskih umetnikov.