Svet 12.7.2012 6:00

Fotografska razstava v Londonu razkriva manj znane plati Luciana Freuda

London, 12. julija - Londonska avkcijska hiša Sotheby's je pripravila razstavo z naslovom Umetnikovo življenje: Fotografije Luciana Freuda avtorjev Cecila Beatona in Davida Dawsona. Z razstavo, ki ji ne bo sledila dražba, želijo po besedah predstavnice za stike z javnostmi avkcijske hiše popestriti poletno dogajanje v Londonu.

Razstava ponuja zelo oseben vpogled v življenje in razmišljanje britanskega slikarja Luciana Freuda (1922-2011), številne od več kot 30 fotografij pa ima javnost sedaj priložnost videti prvič.

Dokaj intimni prizori iz različnih obdobij umetnikovega življenja pričajo o izjemnem dostopu, ki sta ga fotografa imela do umetnikovega notranjega življenja. Na fotografijah Beatona, vodilnega portretista iz 50. let minulega stoletja, je Freuda mogoče videti samega, v družbi prijateljev, skupaj z družino in z njegovo drugo ženo Caroline Blackwood.

Dawsonove fotografije, ki jih je ta posnel med letoma 1999 in 2011, ko je bil asistent v Freudovem studiu, dajejo prav tako izjemen vpogled v umetnikovo življenje, v njegove duhovne in intelektualne zahteve. Pričajo o umetnikovi ljubezni do živali, do družine, o njegovem občudovanju starih mojstrov.

Nedavna umetnikova retrospektiva v Nacionalni galeriji portretov je dala dober vpogled v Freudove delovne metode in veliko razkrila o njegovih modelih, sedaj pa je pozornost usmerjena k umetniku samem, so ob razstavi, ki bo na ogled do 11. avgusta, v avkcijski hiši zapisali na svoji spletni strani.

Lucian Freud, rojen v Berlinu, je bil vnuk psihoanalitika Sigmunda Freuda. Leta 1933 je z družino pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo. Britansko državljanstvo je imel od leta 1939. Umetnostna kritika ga je pogosto označevala kot "obsedenega slikarja mesa". Njegove študije aktov so izjemno naturalistične, že skoraj na meji okusa. V obdobju, ko je v umetnosti prevladovala abstrakcija, je Freud vztrajal pri figuraliki.

Na dražbah so njegove slike dosegale milijonske zneske. Njegov portret gole ženske, speče na kavču, je bil leta 2008 prodan za 33,6 milijona dolarjev (23,1 milijona evrov), kar velja za rekordno ceno, ki jo je doseglo delo še živečega umetnika.