Slovenija 11.7.2012 16:00

Zbor VAL med petimi izbranci na prvem Svetovnem zborovskem vrhu

Peking, 11. julija - Zbor Vokalna akademija Ljubljana (VAL) se bo na povabilo Svetovne zborovske zveze (IFCM) in kitajskega ministrstva za kulturo udeležil prvega Svetovnega zborovskega vrha IFCM 2012, ki bo med 14. in 22. julijem potekal v Pekingu. Zbor VAL je bil na srečanje vodilnih zborov s petih celin povabljen kot predstavnik Evrope.

Na prvi Svetovni zborovski vrh so poleg Vokalne akademije Ljubljana povabljeni predstavniki kontinentov Severne Amerike (Young People's Choir of New York City), Afrike (Nelson Mandela Metropolitan University Choir), Azije (Gondwana Voices) ter Južne in Srednje Amerike (Grupo de Canto Coral).

Kot je sporočil član zbora Mitja Kovač, so po besedah predsednika IFCM Michaela J. Andersona iz Univerze v Chicagu izbrali pet svetovnih vodilnih vokalnih ansamblov, ki vsak zase predstavlja zvok svoje celine.

Vabilo na vrh v Peking, kjer bo v tem času potekal tudi 11. kitajski mednarodni zborovski festival, Vokalno akademijo Ljubljana postavlja med najboljše svetovne zbore. Kot dodaja Kovač, vabilo kot takšno predstavlja izjemno čast, saj se verjetno še ni zgodilo, da bi bil kateri od slovenskih ansamblov povabljen na svetovni glasbeni dogodek kot predstavnik Evrope.

Moški zbor VAL, ki ga vodi letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Stojan Kuret, je bil ustanovljen septembra 2008. Sestavlja ga od 16 do 20 izkušenih zborovskih pevcev iz vse Slovenije.

Leta 2009 je zbor na 57. mednarodnem zborovskem tekmovanju v italijanskem Arezzu osvojil veliko nagrado. Slednja je zbor maja leta 2010 v Varni popeljala še do zmage na tekmovanju za veliko nagrado Evrope.

Jeseni 2010 se je ansambel na povabilo organizatorja udeležil vrhunskega festivala vokalne glasbe Polyfollia v Franciji in izdal svojo prvo zgoščenko.

Septembra lani so v Arezzu Vokalni akademiji Ljubljana podelili prestižno nagrado Guidoneum za leto 2011 za izjemne dosežke in prispevek k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu.