Svet 11.7.2012 16:12

Leta 2014 bo Svetovna prestolnica knjige Port Harcourt

Pariz, 11. julija - Nigerijsko pristaniško mesto Port Harcourtu bo leta 2014 nosilo laskavi naziv Svetovna prestolnica knjige. Mesto je organizacijo Unesco prepričalo s programom, v katerem je poudarek na mladini in na izboljšanju kulture branja, pisanja in izdajanja knjig, kar bo vplivalo tudi na izboljšanje pismenosti v državi.

Ljubljana. Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige 2010. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana - Svetovna prestolnica knjige 2010.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Prva Svetovna prestolnica knjige je bil leta 2001 Madrid, sledili so mu Aleksandrija, New Delhi, Antwerpen, Montreal, Torino, Bogota, Amsterdam in Bejrut.

Naziv Svetovna prestolnica knjige je nosila tudi Ljubljana. Leta 2010 je bila deseto mesto, ki se je ponašalo s tem častnim nazivom Unesca. Premagala je Dunaj, Sankt Peterburg, Wellington, Guadalajaro, Lizbono in Rigo.

Ljubljani je sledil Buenos Aires, naziv Svetovna prestolnica knjige leta 2012 pa nosi armenski Erevan. Za Svetovno prestolnico knjige leta 2013 je bil izbran tajski Bangkok.

Unesco naziv Svetovne prestolnice knjige ob pomoči mednarodnih združenj založnikov, knjigotržcev in knjižnic od leta 2001 podeljuje mestom v priznanje za program, s katerim promovirajo knjige in branje. Mesto nosi naziv od 23. aprila, ki ga je Unesco določil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic, do 22. aprila prihodnje leto.