Slovenija 12.7.2012 6:00

V Gračišču pri Kopru se začenja festival HISTeRIA

Koper, 12. julija - V Gračišču pri Kopru bo danes zaživel pravljični gozd Cantalone. Umetniki z vsega sveta bodo na festivalu HISTeRIA do sobote na 15 odrih predstavili okrog 120 koncertov, gledaliških, lutkovnih, plesnih in cirkuških predstav. Rdeča nit festivala, ki je v taki obliki prvič zaživel lansko poletje, je časovni stroj.

Koper. Umetniški vodja festivala HISTeRIA Matija Solce. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Koper.
Umetniški vodja festivala HISTeRIA Matija Solce.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Časovni stroj bo po besedah umetniškega vodje festivala Matije Solceta obiskovalce vizualno popeljal skozi vse pomembnejše postaje človeštva, od konca do začetka sveta. Pot je prosta, posebnost festivala pa je sočasno dogajanje na različnih odrih. Vsak gledalec bo tako s seboj odnesel svojo zgodbo in svoje posebno doživetje pravljičnega gozda.

Okrog 200 umetnikov si v gozdičku v Gračišču znanje in zamisli izmenjuje že od začetka julija v okviru 14 umetniških delavnic. Nova znanja bodo predstavili na prizoriščih "interaktivnega gozda". Sicer pa bo festival postregel še z vrsto dogodkov iz sveta glasbe, gledališča, lutk in plesa.

Od glasbenikov se bosta med drugimi predstavila palestinski igralec na oud George Kandalaft in indijska bollywoodska pevka Sabiha Khan. Od slovenskih ustvarjalcev bo mogoče prisluhniti Tinkari Kovač, Ljobi Lenče, Simboličnemu orkestru, Brencl Bandi, Duu Aritmija, Orlekom ter Rezijanom in Šavrinkam. Večina dogodkov se bo zvrstila v večernih urah.