Svet 16.7.2012 6:00

V času olimpijskih iger pestro kulturno dogajanje

London, 16. julija - Festival London 2012, ki sicer kot vrhunec kulturne olimpijade po britanskih mestih poteka že od 21. junija, bo tudi v času olimpijskih iger ponudil pestro kulturno dogajanje. Dirigent Daniel Barenboim bo ob odprtju iger 27. julija s solisti, orkestrom in zborom svetu posredoval sporočilo Beethovnove 9. simfonije o univerzalnem bratstvu.

Velika Britanija. Olimpijske igre London 2012. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija.
Olimpijske igre London 2012.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Barenboim bo s priznanimi solisti Anno Samuil, Waltraud Meier, Petrom Seiffertom in Renejem Papejem, Nacionalnim mladinskim zborom Velike Britanije in orkestrom West-Eastern Divan koncertiral v priznani londonski koncertni dvorani Royal Albert Hall v sklopu koncertnega cikla BBC Prom. Slednji bo v času iger ponudil številne koncerte v izvedbi svetovno priznanih orkestrov in dirigentov.

Londonsko galerijo Tate Modern bo med 30. julijem in 15. avgustom zasedla kubanska umetnica Tania Bruguera, ki bo predstavila projekt "Immigrant Movement International" (Mednarodno gibanje imigrantov). Z njim raziskuje fenomen imigracije ter vrednote, ki imigrante družijo, zanima pa jo tudi, kaj pomeni biti prebivalec sveta.

Na dan začetka olimpijskih iger se bo v Weymouthu začel festival multimedijskih umetnosti b-side, ki bo trajal do konca olimpijskih iger 12. avgusta, od 29. avgusta do 9. septembra, ko bodo na sporedu paraolimpijske igre, pa bo gostoval še v Portlandu. Kot sporočajo organizatorji, je namen festivala istočasno navdušiti in provocirati. V sklopu svetovnega festivala, posvečenega velikemu dramatiku Williamu Shakespearu, pa bodo v času iger uprizorili več predstav v izvedbi gledaliških skupin z vsega sveta.

Med številnimi umetniškimi atrakcijami bo mehka replika Stonehengea v naravni velikosti z naslovom "Sacrilege", po kateri lahko ljudje poskakujejo. Gre za delo Turnerjevega nagrajenca Jeremyja Dellerja, ki sicer v sklopu festivala kroži po britanskih mestih. Paša za oči bo tudi desetmetrski hodeči Prometej, ki so ga zasnovali v Graeae Theatre Company in La Fura dels Baus.

Prav tako so še vedno na ogled številne razstave. Med njimi velja omeniti pregledno razstavo življenja in dela kontroverznega umetnika Damiena Hirsta, postavitvi multimedijske umetnice in aktivistke Joko Ono "Imagine Peace" ter "To The Light", razstavo "Godot Tree" priznanega kiparja Antonyja Gormleyja, ter pregledno razstavo del umetnice Tracey Emin.

Festival London 2012 sicer v Londonu in drugih britanskih mestih poteka že od 21. junija in bo vse do 9. septembra. Festival zaznamuje veliki finale štiriletne kulturne olimpijade. Slednja je Britancem in turistom z vsega sveta od leta 2008 ponudila širok nabor kulturnih dogodkov s področja glasbe, plesa, gledališča, filma, umetnosti in arhitekture.

V sklopu festivala London 2012 bo po poročanju tujih tiskovnih agencij v dobrih dveh mesecih nastopilo približno 25.000 umetnikov iz vseh 204 držav, ki sodelujejo na letošnjih poletnih olimpijskih igrah.

Festival so zaznamovali tudi Slovenci. V Kraljevi operni hiši v Londonu so 2. julija prikazali slovenski dokumentarni film o štirih brezdomcih z imenom Marko (2008) v produkciji društva Kralji ulice in Luksuz Produkcije, na velikem pesniškem festivalu Pesniški Parnas, ki je potekal med 26. junijem in 2. julijem, pa je slovenske verze zastopala Taja Kramberger.

Sicer pa se bodo septembrskega zaključnega dogodka kulturnih ambasad v Nottinghamu z naslovom Svetovni dogodek mladih umetnikov iz Slovenije udeležili Mito Gegič z vizualnimi deli, Urška Djukić z eksperimentalnim videom Rabbit Hole 2012 in Katja Gorečan s pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane.