Svet 14.7.2012 6:00

V Sarajevu se bo danes sklenil 18. filmski festival

Sarajevo, 14. julija - V Sarajevu se bo danes sklenil 18. sarajevski filmski festival. V tekmovalnem programu igranih celovečercev je v tekmi za nagrado srce Sarajeva za najboljši film devet filmskih stvaritev. V tekmovalnem programu dokumentarcev pa se za nagrado za najboljši film potegujeta tudi dva slovenska filma, in sicer Maje Weiss ter Damjana Kozoleta.

Ljubljana, Argentinski park. Režiserka Maja Weiss. Foto: Daniel Novaković/STA Arhiv STA

Ljubljana, Argentinski park.
Režiserka Maja Weiss.
Foto: Daniel Novaković/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Režiser Damjan Kozole. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Damjan Kozole.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V tekmovalnem programu igranih celovečercev se za nagrade potegujejo drugi celovečerec bosansko-hercegovske režiserke Aide Begić z naslovom "Djeca" (Otroci), ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Cannesu, turško-nemško-francoska koprodukcija "Babamini sesi" (Glas mojega očeta), katere režijo podpisujeta Orhan Eskiköy in Zeynel Dogan, turško-grška koprodukcija "Tepenin ardi" (Izza hribov) Emina Alperja, srbski film "Ustanička ulica" (Ulica vstaje) Miroslava Terzića, romunski "Toata lumea din familia noastra" (Vsi iz naše družine), katerega režijo podpisuje Radu Jude, film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske Ženska, ki si je otrla solze, avstrijska predstavnika "Grenzgänger" (Na meji) v režiji Floriana Flickerja in "What is love" (Kaj je ljubezen) Ruth Mader ter turški film "Simdiki zaman" (Sedanjost), katerega režijo podpisuje Belmin Söylemez.

Maja Weiss je v tekmi za nagrado za dokumentarec s filmom Fant, pobratim smrti 2, za katerega sta scenarij napisala z Gorazdom Perkom, scenarist in režiser Damjan Kozole pa s filmom Dolge počitnice.

Žiriji letošnjega tekmovalnega programa za celovečerne filme predseduje madžarski režiser Kornel Mundruczo. Žirija bo poleg nagrade srce Sarajeva za najboljši film podelila še posebno nagrado ter nagrado srce Sarajeva za najboljšo igralko in igralca. Posebno nagrado filmskega festivala v Sarajevu, častno srce Sarajeva, letos prejme hrvaški filmski umetnik Brako Lustig.

Na letošnjem festivalu so sicer prikazali 210 filmov iz 57 držav. Festivala se je kot častna meščanka prestolnice BiH udeležila tudi ameriška igralka Angelina Jolie.