Svet 7.8.2012 6:00

Festival Sziget že 20 let zabava ljubitelje glasbe

Budimpešta, 7. avgusta - Na otoku Obuda v Budimpešti se je že v nedeljo z dnevom madžarskih pesmi začela 20. izdaja glasbenega festivala Sziget, ki bo potekala vse do 13. avgusta. Toda dogajanje na večjih festivalskih odrih se bo razplamtelo šele te dni. Med zvezdami glavnega festivalskega pop-rock odra bodo skupine Placebo, Korn in The Killers ter Snoop Dogg.

Ljubljana. Koncert, festival, publika, mladi, zabava. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Koncert, festival, publika, mladi, zabava.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Jubilejni, 20. Sziget bo ponudil približno 400 koncertov na 50 prizoriščih, ob robu pa še gledališke predstave, plesne delavnice ter točke cirkuških izvajalcev. Organizatorji pričakujejo, da bo festival, ki je bil razglašen za najboljši evropski festival velikega formata leta 2011, letos obiskalo okoli 400.000 ljubiteljev glasbe in zabave.

Po nedeljskem poklonu madžarski glasbi in ponedeljkovem nastopu domačega banda Csik Band and Friends na glavnem odru, se bo danes festivalsko dogajanje razširilo še na druga prizorišča. Med drugim bo pestro na odru madžarskega radia Petofi, kjer bodo nastopile skupine Ignite, Hammerfall in Dimmu Borgir.

V prvi prestavi pa bo glasbeno dogajanje na Szigetu v sredo, ko sta kot zvezdi večera na glavnem odru napovedani skupini Hurts in Placebo, oder A38 pa bodo zasedli Ministry.

Med letošnjimi nastopajočimi na glavnem pop-rock sta tudi zasedbi Mando Diao in Sum 41, na priljubljenem odru svetovnih godb pa bosta med drugimi nastopila Emir Kusturica in The No Smoking Orchestra ter Goran Bregović in njegov Orkester za poroke in pogrebe.

Ljubitelje trših ritmov bo navduševala tudi zasedba Amon Amarth, tiste bolj plesno razpoložene pa bodo razmigali DJ-ji, kot so Leftfield, SebastiAn in Lange, ter trance duo Aly & Fila.

Ob 20. letnici festival ponuja tudi nekaj novosti. Preko spletnega portala YouTube bo poskrbljeno za spremljanje festivalskega dogajanja v živo, na samem prizorišču pa bodo postavili tudi veliko 42-metrsko razgledno kolo, ki bo ponujalo čudovit razgled na Budimpešto in festivalsko dogajanje.

Letošnji Sziget bo v nedeljo, 12. avgusta, na glavnem odru, kar zadeva glasbo, zaokrožil nastop skupine The Killers, ki velja za pravo senzacijo. Fantje trenutno pripravljajo svoj četrti studijski izdelek, po napovedih organizatorjev pa bo kakšna od njihovih novih skladb najverjetneje zadonela tudi na festivalu.