Slovenija 14.7.2012 4:00

Pionirji nove romantike Duran Duran zvečer na letnem odru Križank

Ljubljana, 14. julija - V Križankah bodo ob 21. uri nastopili pionirji nove romantike z začetka 80. let Duran Duran. Na programu njihovega prvega koncerta v Sloveniji bodo poleg skladb z zadnjega albuma "All You Need Is Now" starejše uspešnice "Rio", "Wild Boys", "Girls On Film", "A View to Kill", "Ordinary World" in "Come Undone". Predskupina bodo Leeloojamais.

Ljubljana. Ljubljanske Križanke, oder. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanske Križanke, oder.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Skupino so leta 1978 v Birminghamu ustanovili John Taylor, Roger Taylor, Nick Rhodes in Simon Le Bon, ime pa so si nadeli po zlobnežu iz znanstveno-fantastičnega filma Barbarella (1968) z Jane Fonda v naslovni vlogi. Postali so ena najbolj uspešnih skupin 80. let in vodilna zasedba "druge britanske invazije v ZDA", močno podprta z estetiziranimi videospoti na MTV. V 30-letni zgodovini so prodali več kot 80 milijonov plošč, se podpisali pod 18 velikih uspešnic v ZDA in 30 najbolj poslušanih skladb v domači Veliki Britaniji.

Najnovejši album "All You Need Is Now" je produciral z grammyjem nagrajeni Mark Ronson. Predstavlja nekakšen poklon njihovim glasbenim koreninam ter prepoznavnemu glasbenemu in vizualnem slogu na preseku pop, elektronske in alternativne glasbe kot tudi umetnosti, mode in tehnologije. V videu "Girl Panic!" nastopajo supermodeli Naomi Campbell, Yasmin Le Bon, Eva Herzigova, Helena Christensen in Cindy Crawford.

Znane so zakulisne želje zvezdnikov za ljubljanski koncert. Organizatorje so zaprosili za veliko zdrave hrane, saj skrbijo za uravnotežene obroke. Na seznamu je zato veliko sadja, zelenjave, zdravih napitkov in brezglutenskih jedi. Skupina je tudi ekološko ozaveščena, saj so organizatorje prosili, da v zaodrje namestijo koše za ločevanje odpadkov.

Zasedba bo v sklopu turneje "All You Need Is Now" v Slovenijo prišla iz Novega Sada, kjer so v četrtek nastopili na festivalu Exit. Kot obljubljajo organizatorji, bo koncert v Križank v znamenju neonskih barv, električnih zvokov in dovršenih vizualizacij.