Slovenija 16.7.2012 6:00

V Ljutomeru vse nared za 8. Grossmannov festival filma in vina

Ljutomer, 16. julija - Z interaktivno instalacijo slovenskih in tujih umetnikov Manifestacija strahu se bo danes ob 18. uri v Ljutomeru začel 8. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Odprtje šestdnevnega festivala bosta zaznamovali še projekcija filma "Doktor Rej i djavoli" (Doktor Rej in vragi) v režiji Dinka Tucakovića in okušanje rujne kapljice.

Ljutomer. Grossmannov festival. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljutomer.
Grossmannov festival.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljutomer. Grossmannov festival. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljutomer.
Grossmannov festival.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V sklopu Grossmannovega festivala bodo letos na štirih prizoriščih po Ljutomeru brezplačno prikazali okoli 35 celovečernih in 40 kratkih filmov. Med slovenskimi bosta na programu Umetni raj v režiji Karpa Godine in Kolesarji v temi v režiji Vasje Rovšnika.

Festivala se bo udeležilo okoli 30 posebnih gostov. Med slednjimi bodo španski mojster evropske grozljivke Jaume Balaguero, britanski mojster animacije Lee Hardcastle ter britanski režiser Alex Chandon.

Letošnji častni gost, prejemnik hudega starega mačka za življenjsko delo, bo srbski režiser, scenarist in dramski pisec Goran Marković.

Grossmannov festival poleg filmov določajo tudi degustacije vin in razglasitev vinskega šampiona hudi maček. Šest nominiranih vin, ki se potegujejo za laskavi naslov, so letos prvič izbrali na podlagi mednarodnega razpisa.

Spremljevalni program bo ponudil še koncerte, tradicionalno Malo delavnico groze ter, letos prvič, delavnico posebnih učinkov pod vodstvom ekipe za posebne učinke iz Mad Squirrel FX in igralsko delavnico pod vodstvom Žige Čamernika.

Festival, ki poteka v sklopu EPK, bo v soboto sklenila parada zombijev, ki bo letos, zaradi apokaliptičnega duha, ki preveva leto 2012, poimenovana Parada propada. Ob zaključku festivala bodo poleg vinskega podelili tudi filmske hude mačke v več kategorijah.