Slovenija 13.7.2012 17:28

Polde Bibič je bil markanten igralec in velik človek

pripravilo uredništvo za kulturo

Ljubljana, 13. julija - V Ljubljani je danes v 80. letu starosti umrl slovenski gledališki in filmski igralec Polde Bibič. Predsednik republike Danilo Türk je ob tem zapisal, da je Bibič zapustil neizbrisne sledi na slovenskem kulturnem prizorišču, minister Žiga Turk pa je spomnil, da se je Bibič s svojim umetniškim opusom neizbrisno vpisal v srca in spomin vseh nas.

Ljubljana. Igralec Polde Bibič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Polde Bibič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Igralec Polde Bibič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Polde Bibič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Slovenski gledališki in filmski igralec Polde Bibič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski gledališki in filmski igralec Polde Bibič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Igralec Polde Bibič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Polde Bibič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Igralec Polde Bibič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Polde Bibič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Polde Bibič se je rodil 3. februarja 1933 v Mariboru. Leta 1961 je diplomiral na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Svojo igralsko pot na odru osrednjega slovenskega gledališča, v ljubljanski Drami, ki ji je ostal zvest tudi po formalni upokojitvi leta 1995, je začel leta 1957.

Bibičev igralski opus obsega več kot 145 naslovov gledališkega repertoarja, nastopil pa je tudi v 200 radijskih igrah, 36 filmih, 43 TV-dramah, 23 TV-serijah in treh kratkih študentskih filmih.

Uveljavil se je v glavnih vlogah v slovenskih dramah, med drugim v Cankarjevih dramah Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Hlapci, Za narodov blagor in Hlapec Jernej, Kreftovih Kranjskih komedijantih, Grumovem Dogodku v mestu Gogi, Strniševih Žabah, Zajčevem Vorancu, Jančarjevem Velikem briljantnem valčku. Nastopal pa je tudi v klasičnih in modernih delih iz svetovne dramske zakladnice.

Prepričljivo je upodobil številne like v filmu, denimo v filmih Kekec in Kekčeve ukane Jožeta Galeta, filmih Na papirnatih avionih, Cvetje v jeseni, Vdovstvo Karoline Žašler, Dediščina in Moj ata, socialistični kulak Matjaža Klopčiča ali Baladi o trobenti in oblaku Franceta Štiglica. Manjkal ni niti v TV nadaljevankah.

Bil pa je tudi literat, čeprav se je sam smatral za pisca. Napisal je več spominskih knjig, kot so Igralec, Pravljičar in Spominjarije, in podpisal več spominskih zapisov o predhodnikih in sodobnikih iz gledališkega sveta. Bil je tudi rektor igralske akademije in svojčas politik.

V eni od knjig je zapisal, da je najbolj obžaloval kajenje in pečanje s politiko. V partijo je zašel, ker so ga, ker je bil priljubljen med igralci, vabili v razne samoupravne odbore. Po osamosvojitvi pa se mu je zdelo, da se bodo stvari končno spremenile, zato se je politiki pridružil z veseljem, med drugim je dva mandata preživel v državnem svetu. A kot je lani dejal v enem od intervjujev, je "kmalu ugotovil, da se ne da nič storiti".

Za svoje igralsko delo je Bibič prejel številne nagrade in priznanja, med njimi Župančičevo nagrado (1974), Borštnikov prstan (1985), Prešernovo nagrado (1985), srebrni znak svobode Republike Slovenije (1996) in Sterijevo nagrado v Novem Sadu (1984).

Igralčevi družini je sožalje izrekel predsednik republike Danilo Türk. "Polde Bibič je bil ena najbolj žlahtnih in markantnih osebnosti v slovenskem gledališkem prostoru, neizbrisne sledi pa je zapustil tudi širše, na celotnem kulturnem prizorišču našega naroda in države. Slovenske kulture zadnjih petih desetletij si ni mogoče predstavljati brez Poldeta Bibiča, gledališkega in filmskega igralca, režiserja, gledališkega ravnatelja, pisatelja in predvsem humanista," je zapisal v sožalnem pismu.

Prav tako je pisno sožalje igralčevim svojcem izrekel minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Kot je zapisal, je Slovenija z njegovo smrtjo izgubila velikega umetnika, ki je s svojim ustvarjanjem obogatil slovensko kulturno zakladnico. "S svojim bogatim in raznolikim umetniškim opusom se je neizbrisno vpisal v srca in spomin vseh nas. V njegovi ustvarjalni zapuščini bodo neprecenljiv navdih zagotovo našle tudi prihodnje generacije," je sklenil minister.
        
Igralec Boris Cavazza je za STA dejal, da je bil Bibič neponovljiv in enkraten igralec in hkrati topel človek z izrednim smislom za humor, ki je bil vedno pripravljen pomagati kolegom. "Odšel je in v naših igralskih srcih ostaja za vekomaj živ, to vam lahko povem," je dodal.

"Kaj reči o nekomu, ki je igral advokata Janeza v Cvetju v jeseni in tudi mojega očeta, socialističnega kulaka, drugega kot da je last slovenskega naroda oziroma ljudstva. Kakor pesmi postanejo ljudske, se Polde po mojem mnenju spreminja v legendarni igralski ljudski lik," je za STA povedal pisatelj Tone Partljič. Svojega zadnjega srečanja z njim se spominja kot presunljivega: "Kesal sem se, ker sem ga že precej bolnega povabil v Maribor, kjer je imel govor na literarnem srečanju za kulturni praznik. Razživel se je, kot da je deset let mlajši."

Urednica Bibičeve zadnje knjige Spominjarije Nela Malečkar je povedala, da je bil Bibič, ki se je v zadnjih letih pisanju zelo posvečal, aktiven vse do konca. V sodelovanju z Mladinsko knjigo je že pripravljal nov projekt - knjigi Soigralke in Soigralci je združil v eno. Delo je uvrščeno v program založbe za prihodnje leto.