Slovenija 14.7.2012 10:39

Diana Koloini nova umetniška vodja SSG v Trstu

Trst, 14. julija - Umetniško vodenje Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu bo z novo sezono prevzela Diana Koloini, ki je bila izbrana med 15 kandidati. Koloinijeva bo funkcijo umetniške vodje prevzela od Borisa Kobala, Jaše Jamnika in Sergeja Verča, ki so v iztekajoči se sezoni pripravili izvirne smernice za njeno nadaljevanje, so sporočili iz gledališča.

Ljubljana. Dramaturginja Diana Koloini. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dramaturginja Diana Koloini.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Diana Koloini je leta 1989 diplomirala na oddelku za dramaturgijo ljubljanske AGRFT. Podiplomski študij je nadaljevala na oddelku za sociologijo kulture na Filozofski fakulteti, kjer je tudi magistrirala. Bila je dramaturginja v Primorskem dramskem gledališču Nova Gorica in v SNG Drama Ljubljana ter v drugih slovenskih gledališčih, kjer je ustvarila okoli 60 predstav.

Bila je urednica gledaliških listov, objavljala je članke in razprave. Leta 2000 je izšla njena knjiga esejev o drami in gledališču Zapeljevanje, iluzija, ljubezen. Od leta 2010 je vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Koloinijeva bo funkcijo umetniške vodje SSG v Trstu opravljala predvidoma do 31. decembra 2013.

Upravni svet gledališča je ob tem imenoval tudi Danijela Malalana za umetniškega svetovalca SSG v Trstu, in sicer do 1. decembra 2012.

Malalan je leta 2000 diplomiral na ljubljanski AGRFT, od leta 1997 do 2001 bil član SSG v Trstu, vsa leta redni sodelavec novogoriškega in koprskega gledališča ter pogost gost v ljubljanskih institucionalnih gledališčih in gledaliških skupinah.