Svet 16.7.2012 10:55

Srce Sarajeva Raduju Judeju za film Vsi iz naše družine

Sarajevo, 16. julija - Nagrada 18. sarajevskega filmskega festivala srce Sarajeva je letos pripadla filmu romunskega režiserja Raduja Judeja Vsi iz naše družine. Posebno nagrado žirije je prejel turški režiser Emin Alper za film Za hribi, častno srce Sarajeva pa hrvaški filmski umetnik Branko Lustig. Na festivalu, ki se je sklenil v soboto, so prikazali 210 filmov.

Srce Sarajeva za najboljšo igralko je prejela Marija Pikić za vlogo sirote Rahime v filmu Aide Begić Otroci, nagrado za najboljšega igralca pa Uliks Fehmiu za vlogo vojnega zločinca v srbskem filmu "Ustanička ulica" (Ulica vstaje) režiserja Miroslava Terzića. Žiriji tekmovalnega programa za celovečerne filme je predsedoval madžarski režiser Kornel Mundruczo.

Žirijo za dokumentarni film, ki ji je predsedoval vojni reporter Damir Šagolj, je prepričal film romunske režiserke Ivane Mladenović Ugasni luč, žirija za kratki film pa je nagradila film kosovske režiserke Blerte Zeqiri Povratek. Žirija je razglasila tudi nagrajenca za človekove pravice - nagradili so Moški film Nebojše Slijepčevića.

Posebno plaketo sta prejela bolgarski film Parafinski princ režiserja Pavla G. Vesnakova in romunski film Oče je glavni, ki ga je režiral Radu Potcoava. Najboljši film po oceni občinstva je francoska komedija Oliviera Nakacheja in Erica Toledana Prijatelja.

V tekmovalnem programu dokumentarcev sta bila prikazana tudi slovenska filma Fant, pobratim smrti 2 režiserke Maje Weiss, za katerega sta scenarij napisala Gorazd Perko in Maja Weiss, ter film Dolge počitnice scenarista in režiserja Damjana Kozoleta.

Festivala, na katerem so predvajali filme iz 57 držav, se je kot častna meščanka prestolnice BiH udeležila tudi ameriška igralka Angelina Jolie.

Na lanskem sarajevskem filmskem festivalu je nagrado srce Sarajeva za najboljši film prejel režijski prvenec avstrijskega igralca Karla Markovicsa "Atmen" (Dihanje).