Svet 17.7.2012 5:30

V Berlinu razstava Porcelan za palače Friderika II. Velikega

Berlin, 17. julija - V gradu Köpenick, ki deluje pod okriljem Državnih muzejev v Berlinu, so na ogled postavili razstavo Porcelan za palače Friderika II. Velikega. Na njej so na ogled izdelki, nastali v kraljevi tovarni porcelana v Berlinu. Razstava priča o posebnem odnosu tega pruskega kralja do izdelovanja porcelana. Odprta bo do 28. oktobra.

Nemčija. Brandenburška vrata, Berlin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Nemčija.
Brandenburška vrata, Berlin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V času sedemletne vojne (1756-1763), ko je Friderik II. Veliki prevzel nadzor nad tovarno porcelana Meissen, je v njej za svoj dvor naročil celo vrsti najkakovostnejših izdelkov iz porcelana. Leta 1761 pa je vzpodbudil Johanna Ernsta Gotzkowskyja, enega vodilnih trgovcev in bančnikov tistega časa, da je ustanovil lastno tovarno porcelana v Berlinu. Ko je kazalo, da je ta obsojena na propad, se je Friderik II. Veliki čez noč odločil, da jo prevzame in tako je bila leta 1763 ustanovljena kraljeva tovarna porcelana.

Friderik II. Veliki je imel do svojega porcelana skorajda očetovski odnos in je velikokrat osebno posegal v odločitve glede oblike in okrasa. Najboljši modelar v tovarni, kipar Friedrich Elias Meyer, ki je bil učenec Johanna Joachima Kändlerja, je s pomočjo svojega brata Wilhelma Christiana močno povzdignil sloves tovarne. V njej je bil poudarek še posebej na proizvodnji jedilnih servisov. Izdelovali so jih večinoma za okras vitrin v palačah in ne za uporabo. Friderik II. je porcelan pogosto uporabil tudi za diplomatska darila, piše na spletni strani muzeja.

Razstava je del serije dogodkov pod skupnim imenom Umetnost - kralj - razsvetljenstvo, ki jih koordinira Pruski sklad za kulturno dediščino ob 300. obletnici rojstva Friderika II. Velikega v letošnjem letu.