Slovenija 16.7.2012 13:14

Slovenski planinec ni preživel vzpona na goro na Pelješcu

Zagreb, 16. julija - Gorski reševalci so 68-letnega slovenskega državljana, ki so ga na Pelješcu intenzivno iskali pet dni, našli mrtvega, so danes sporočili na spletni strani hrvaške gorske reševalne službe. Upravnica in umetniški vodja SLG Celje Tina Kosi je medtem za STA potrdila, gre za nekdanjega člana ansambla celjskega gledališča Mira Podjeda.

Podjed, ki je veljal za izkušenega planinca, se je minuli četrtek odpravil na vrh Sveti Ilija na hribu Zmijino brdo nad Orebićem na polotoku Pelješac.

Njegovo truplo so našli blizu vrha gore na zelo strmem delu izven planinskih poti, so še sporočili s hrvaške gorške reševalne službe. Kot so ocenili, je 68-letnik očitno zavil s poti, da bi se skril pred soncem.

Na truplu ponesrečenca niso našli poškodb, tako da domnevajo, da je umrl zaradi slabosti. Več podatkov bo znanih po preiskavi, po kateri bodo truplo tudi odpeljali z gore, so še navedli hrvaški gorski reševalci.

Podjed je bil ves čas svoje več kot 40-letne igralske kariere član ansambla SLG Celje. "Bil je izjemno priljubljen pri kolegih, imel je izjemno veselje do dela in je bil poln pozitivne energije. Prav tako je bil v dobrih odnosih z vsemi v hiši, za mlajše kolege pa je predstavljal veliko vzpodbudo," je povedala Kosijeva in dodala, da je bil Podjed zagotovo eden najbolj priljubljenih članov ansambla, tako pri igralskih kolegih kot pri občinstvu.

Konec januarja letos se je Podjed upokojil, a je s sodelavci iz SLG Celje ohranjal stike, obiskoval je predstave gledališča, v teku naj bi bili tudi dogovori za sodelovanja v prihodnje. Žal pa se je, po besedah Kosijeve, "ta zgodba nesrečno končala".