EPK 2012 16.7.2012 16:02

V Mariboru na ogled arheološki razstavi

Maribor, 16. julija - V Mariboru bodo pod okriljem EPK 2012 drevi odprli razstavi, ki tematizirata arheologijo. V Salonu 2012 bo na ogled razstava Poleti v preteklost: Slovenska kulturna dediščina iz zraka, na Trgu Leona Štuklja pa postavitev z naslovom Dediščina na dlani. Med drugim bo predstavljen nabor nedestruktivnih metod, ki jih uporablja sodobna arheologija.

Strokovni del postavitve bo, kot so sporočili iz Zavoda Maribor 2012, razstavljen v Salonu 2012, medtem ko bo vizualno privlačna poljudna razstava Dediščina na dlani na ogled na Trgu Leona Štuklja. Razstavi sta nastali kot dopolnilo gostujoči razstavi Poleti v preteklost, ki je eden izmed rezultatov mednarodnega projekta v sklopu okvirnega programa Evropske unije za področje kulture Kultura 2000. Razstavi predstavljata le nekaj izbranih območij, ki so jih v zadnjih letih raziskali z nedestruktivnimi arheološkimi metodami.

Med najbolj uveljavljene metode sodi aerofotografija, slikanje iz zraka, s katero na povsem drugačen način opazujejo pokrajino in njene elemente. Izrednega pomena za gozdnato Slovenijo je nova tehnologija lidar oziroma lasersko snemanje površja, z uporabo katere lahko natančno izmerijo zemeljsko površje pod vegetacijskim pokrovom z vsemi sledovi preteklosti. Za natančnejše nedestruktivno preverjanje arheoloških ostankov na najdiščih je v uporabi tudi širok nabor geofizikalnih metod. Z njimi lahko pod površjem prepoznavajo različne arheološke strukture. Za podvodni svet pa je na voljo snemanje z večsnopnim sonarjem.

Dediščino je z metodami daljinskega zaznavanja mogoče dojeti v povsem drugem kontekstu, saj, kot so zapisali ob razstavah, ne gre več za osamljeno točko v prostoru, temveč za celotno pokrajino, ki jo je kot palimpsest neštetih sledov treba dokumentirati in razumeti, preden jo s številnimi novimi posegi za vedno izbrišejo.

Na razstavah bo predstavljenih 20 arheoloških najdišč, izbranih zaradi svoje izpovednosti in geografski razprostranjenosti. Fotografije prikazujejo tipološko, časovno in prostorsko širok spekter nepremične arheološke dediščine Slovenije, ki tokrat na nekoliko drugačen način razkriva svojo pestrost.