EPK 2012 17.7.2012 9:13

V mariborskem parku delavnice s poudarkom na ljudeh s posebnimi potrebami

Maribor, 17. julija - Po zaključku burnega dogajanja v mariborskem Mestnem parku v okviru Festivala Lent bodo zelenice pod drevesi enkrat tedensko ponovno oživele delavnice Natura ni ovira. Gre za projekt Evropske prestolnice kulture (EPK), namenjen vzpostavitvi prostorov, ki bodo dostopni in zanimivi tudi za ljudi s posebnimi potrebami.

Maribor. Izložba iz programskega sklopa EPK Priložnost za vse. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Izložba iz programskega sklopa EPK Priložnost za vse.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Projekt Natura ni ovira izvaja društvo Smetumet kot zaokrožen program dogodkov in instalacij, vezanih na Mestni park in bližnji sedež invalidskih organizacij na Trubarjevi 15. Organizatorji poudarjajo, da je namenjen vsem obiskovalcem, še posebej pa je bil zasnovan z mislijo na tiste, ki imajo posebne potrebe.

Dogajanje se bo začelo danes ob 17. uri v glasbenem paviljonu mestnega parka. Po uvodnih nagovorih bo na vrsti delavnica tipnih zaznav, s katero želijo ponazoriti, kako slepi "vidijo" svet. Sledila bosta nastop plesalcev na vozičkih in plesna delavnica na ploščadi.

Naslednji dogodki se bodo zvrstili ob torkih vse do konca septembra. Med drugim bodo pletli gnezda za veverice, sadili zelišča, delali potiske na majice, spoznavali eterična olja, izdelovali glasbila ter krasili pohištvo.

Program EPK ima poseben sklop, namenjen ljudem s posebnimi potrebami. Pod naslovom Priložnost za vse je zajeta vrsta aktivnosti, s katerimi želijo k EPK privabiti tudi invalide - kot soustvarjalce in kot gledalce.

Prav tako so se zadeve lotili v smislu osveščanja javnosti, razbijanja stereotipov in tabujev, zmanjševanja predsodkov ter sprožanja javne razprave na to temo. Tako so na primer nekatere zapuščene izložbe v središču Maribora opremili z "igračami s posebnimi potrebami".