Slovenija 21.7.2012 9:00

Mariborska knjižnica zbira denar za knjige

Maribor, 21. julija - Obupani nad zapleti z obnovo in zmanjšanjem sredstev od ustanoviteljev so se v Mariborski knjižnici lotili akcije zbiranja prostovoljnih prispevkov, s katero želijo zbrati denar za nakup novega knjižničnega gradiva. V akciji Darujemo in beremo so zaenkrat zbrali nekaj manj kot 3000 evrov, kar je daleč od zastavljenega cilja 50.000 evrov.

Maribor. Mariborska knjižnica. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Mariborska knjižnica.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Mariborska knjižnica ima letos na voljo 200.000 evrov manj sredstev za nakup novih knjig, saj so tako občine kot država spričo varčevalnih ukrepov zmanjšale svoj prispevek. Brez novega gradiva pa je po mnenju vodstva knjižnice okrnjena njena osnovna dejavnost, to je izposoja knjig.

"Ker svojih uporabnikov ne želimo prizadeti z nepriljubljenimi ukrepi, kot je na primer uvedba članarine, smo poiskali drugačno rešitev. S kampanjo, ki smo jo naslovili Darujemo in beremo, želimo zagotoviti, da naše knjižne police čez nekaj let ne bodo prazne," je za STA povedala direktorica Dragica Turjak.

Akcijo so začeli 22. junija in naj bi trajala predvidoma do 22. septembra. Ljudje so se, razen redkih izjem, zaenkrat odzvali večinoma s "simboličnimi zneski" v višini petih evrov. Povprečno na dan v vseh enotah skupaj zberejo približno 200 evrov.

V knjižnici si želijo, da bi zbrali vsaj 50.000 evrov, s čimer bi nadomestili izpad sredstev za nakup gradiva za poletno branje. Višino zbranih prispevkov redno prikazujejo na spletni strani knjižnice, kjer je na voljo tudi seznam knjig, ki jih nameravajo kupiti.

"Kupili bomo predvsem tisto, po čemer naši bralci zdaj najbolj povprašujejo. Znašli smo se namreč v situaciji, ko lahko kupujemo gradivo samo še za osrednjo knjižnico, zato da ne izgubimo naslovov. Za vse ostalo pa bomo morali sami zbrati denar," je pojasnila Turjakova.

Vsak, ki želi kaj prispevati, lahko to preprosto opravi pri knjižničarju v kateri koli enoti. Prav tako lahko vsoto nakaže na transakcijski račun Mariborske knjižnice SI560127-0603-0372-772.

Mariborska knjižnica zajema 18 enot in potujočo knjižnico, ki imajo skupno več kot 41.000 uporabnikov. Na leto zabeležijo več kot 650.000 obiskov in izposodijo več kot 1,8 milijona enot knjižničnega gradiva.

Poleg zmanjšanih prispevkov s strani občin in ministrstva se v osrednji enoti na Rotovškem trgu soočajo tudi s hudo prostorsko stisko. Po besedah Turjakove v njihovih prizadevanjih za nov objekt ne gre za nikakršno željo po luksuzu temveč predvsem preživetje. "Bojim se, da nam bo hiša kot taka odpovedala, saj se vanjo vsa ta leta, ko se čaka na obnovo, ni vlagalo nič. Odpovedujejo vodovod, kanalizacija, streha."

Nova knjižnica bi po prvih načrtih morala stati že letos, a se je zapletlo zaradi različnih administrativnih postopkov. Trenutno zadeva stoji zaradi postopka na upravnem sodišču, ki ga je sprožil eden od stanovalcev v bližini.