Slovenija 18.7.2012 8:00

Gospodarsko razstavišče nocoj v vročekrvnih kubanskih ritmih

Ljubljana, 18. julija - Na Gospodarskem razstavišču bo nocoj ponovno nastopil Orquesta Buena Vista Social Club skupaj s pevko Omaro Portuondo. Orkester pod vodstvom trobentača Manuela "Guajire" Mirabala, virtuoza na laudu Barbarita Torresa ter pozavnista Jesusa "Aguaja" Ramosa s kubanskimi ritmi osrečuje ljubitelje skladb Buena Vista Social Cluba po vsemu svetu.

Skupina Buena Vista Social Club je leta 1997 izdala svoj edini studijski album, ki je bil poimenovan po skupini in je požel neverjeten uspeh. Dve leti po izidu je o zasedbi kubanskih glasbenikov dokumentarni film posnel priznani nemški režiser Wim Wenders in skupini odprl vrata v svet.

Po smrti nekaterih prepoznavnih članov prvotne zasedbe, kot sta bila pianist Ruben Gonzalez in pevec Ibrahim Ferrer, je padla odločitev, da preostali izvorni člani kubanske skupine s turnejami po svetu nadaljujejo, a pod imenom Orquesta Buena Vista Social Club.

Poleg starejših prekaljenih kubanskih glasbenih veteranov, kot že omenjeni trobentač Manuel "Guajiro" Mirabal, znan kot Kubanska trobenta, virtuoz Barbarito Torres in pozavnist Jesus "Aguaje" Ramos, z orkestrom sodelujejo tudi mladi nadarjeni glasbeniki, med njimi vokalista Carlos Calunga in Idania Valdes ter pianist Rolando Luna.

Portuondova, ki je bila članica prvotne zasedbe Buena Vista Social Club, je v svoji dolgoletni karieri sodelovala s številnimi priznanimi glasbeniki in posnela več albumov. Za album "Gracias" iz leta 2008 je prejela tudi latinskega grammyja. Njen glas je po presoji kritikov poln, dinamičen in močan. O tem se bodo lahko prepričali tudi obiskovalci nocojšnjega koncerta.

Zadnja leta so bila sicer, kot so zapisali organizatorji koncerta, izjemno uspešna za orkester Buena Vista Social Club. Glasbeniki so nastopali na razprodanih in predvsem priznanih odrih, kot so Paris Olympia, londonski Royal Albert Hall, barcelonski Liceu, dunajski Konzerthaus in Luna Park v Buenus Airesu. Prav tako so redni gostje festivalov.

V Slovenijo se sestav Orquesta Buena Vista Social Club vrača po dveh letih, ko je navdušil obiskovalce ljubljanskih Križank. Tedaj je skupina med drugim postregla s skladbami "El quarto de tula", "El carretero" in "Quizas, quizas, quizas", pa tudi z nekaterimi slovenskemu občinstvu manj znanimi skladbami iz zakladnice kubanskih ritmov.