Slovenija 3.8.2012 4:00

Schengenfest z najodmevnejšim programom doslej

Vinica, 3. avgusta - V Vinici ob reki Kolpi se bo danes začel festival zvoka, sonca in zabave Schengenfest. Peta izdaja festivala bo prinesla še bolj pestro koncertno ponudbo kot v preteklih letih. Na glavnem odru se bo v treh dneh zvrstilo kar 25 skupin, na elektro odru pa bo nastopilo več kot ducat izvajalcev.

Med večjimi imeni slovenske glasbene scene bo mogoče prisluhniti skupinam Siddharta, Big Foot Mama, Dan D in Tabu, iz tujine pa med drugim prihajajo Britanci Kaiser Chiefs, finski Leningrad Cowboys, hrvaški Parni valjak, srbska skupina Riblja čorba, hrvaška rock'n'roll institucija Majke s pevcem Goranom Baretom ter avstrijski glasbenik in DJ Parov Stelar.

Med za zdaj še manj znanimi, a čedalje bolj uveljavljenimi glasbeniki, ki bodo tudi del Schengenfesta, so slovensko-hrvaška skupina Golem, SevdahBaby iz Srbije, Merqury Bandom, uradna imitacijska skupina legendarnih Queenov, Makako Jump iz Italije, zasedba Viza iz ZDA in slovaški Chiki Liki Tua.

Letos so organizatorji, KUD Bela krajina, pripravili tudi veliko večji elektronski oder kot lani, obiskovalce pa bodo navduševali glasbeniki, kot so The Shapeshifters, Tom Novy, Funkerman, Gramophonedzie in številni drugi.

"Letošnji program je najmočnejši do zdaj. Vsako leto festival raste. Letos je prvo leto, ko imamo tudi tuja zveneča imena. Do sedaj smo gostili domača zveneča imena ter skupine iz bivše Jugoslavije, letos pa smo šli širše," je za STA povedal Darjan Moravec iz KUD Bela Krajina.

Pester bo tudi spremljevalni program, ki vsako leto poleg kopanja v obmejni reki Kolpi in uživanja v naravnem okolju vključuje tudi obilo možnosti za športne igre, zabavo in tekmovanja. Moravec je izpostavil tudi novost letošnjega festivala, in sicer dve predstavi Sititeatra, ki bosta na sporedu v soboto in nedeljo dopoldne na elektro odru. Gre za monokomedijo Čefurji raus! in svetovno uspešnico Jamski človek. "To je v bistvu neka novost na festivalih," je dejal ter dodal, da je vesel, da tudi v tem segmentu festival ponuja kakovosten program.

Poskrbljeno bo tudi za organiziran prevoz iz smeri Ljubljane z vmesnimi postajami v Novem mestu, Metliki in Črnomlju, kot tudi iz obeh bližnjih letališč, Ljubljane in Zagreba.

Po pričakovanjih organizatorjev naj bi v treh dneh festival obiskalo več kot 20.000 ljudi.