Svet 19.7.2012 5:30

Znana glavna mednarodna žirija 69. beneške Mostre

Benetke, 19. julija - Glavni festivalski žiriji 69. filmskega festivala v Benetkah bo predsedoval režiser, scenarist in producent Michael Mann. Na spletni strani festivala pa so te dni najavili, kdo mu bo stal ob boku. Med drugimi bosta letos o dobitniku zlatega leva odločala srbska performerka Marina Abramović in italijanski režiser Matteo Garrone.

Mann se bo na letošnji Mostri, ki bo na beneškem Lidu potekala med 29. avgustom in 8. septembrom, prvič preizkusil v vlogi predsednika žirije. Žirija bo razen o zlatemu levu za najboljši film festivala odločala tudi o dobitniku srebrnega leva za režijo, med drugimi prestižnimi nagradami pa bo podelila še nagradi coppa volpi za najboljšo moško in žensko vlogo ter nagrado Marcello Mastroianni najboljšemu mlademu igralcu.

Poleg Manna bosta v žiriji med drugim sedela Abramovićeva, ki je leta 1997 prejela zlatega leva na beneškem likovnem bienalu, ter mladi režiser Garrone, ki je leta 2008 in letos slavil v Cannesu s filmoma Gomorra in Reality.

Kot piše na spletni strani bienala, bodo v žiriji še francoska igralka in manekenka Laetitia Casta, hongkonški producent in režiser Ho-Sun Chan, izraelski režiser in scenarist Ari Folman, francosko-švicarska režiserka Ursula Meier, britanska igralka Samantha Morton ter argentinski režiser in producent Pablo Trapero.

O sestavi glavne mednarodne žirije je na predlog direktorja filmskega festivala Alberta Barbere odločal upravni odbor ustanove Beneški bienale, ki ji predseduje Paolo Baratta.

Beneški filmski festival si v dolgoletni zgodovini prizadeva za predstavitev čim širšega spektra mednarodnih kinematografij. V sklop festivala bodo poleg glavnega programa pripravili tudi številne retrospektive in se poklonili pomembnim filmskim avtorjem, ki so bistveno zaznamovali filmsko zgodovino.

Program filmov, ki bodo letos na ogled v sklopu Mostre, bodo 26. julija naznanili na novinarski konferenci v Rimu.