Slovenija 20.7.2012 6:00

Pred Škucem danes začetek pestrega kulturnega dogajanja

Ljubljana, 20. julija - Pred galerijo Škuc se bo danes začelo pestro kulturno dogajanje, ki bo do 29. julija sooblikovalo poletni utrip v Ljubljani. Pod naslovom Dobimo se pred Škucem, se bodo vsak dan od 17. ure dalje vrstili glasbeni, gledališki in literarni dogodki, filmske projekcije in razstave.

Manjkali ne bodo niti modna revija, ulična čitalnica, ustvarjalne delavnice za otroke in mlade ter Škuceva tržnica. V primeru dežja ali nestabilnega vremena bo dogajanje prestavljeno v Galerijo Škuc, so sporočili z društva Škuc.

Druženje pred Škucem se bo danes ob 18. uri začelo z ustvarjalno delavnico in ulično čitalnico, kjer bo v prijetnem uličnem okolju mogoče izdelati skrinjico za nakit ali pa le uživati ob prebiranju knjig. Glavno dogajanje večera se bo pričelo ob 20. uri, ko bo nastopila mlada jazz zasedba Balžalorsky/Drašler 3o. Skupina je za festival pripravila poseben program v akustični izvedbi, zato bo koncert izjemoma v galeriji Škuc.

Koncertu bo okoli 22. ure sledila modna revija študentov oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovno tehniški fakulteti na ulici pred galerijo. Za posebno vzdušje bo poskrbel DJ Dojaja, ki bo zbrane s svojim "chilli setom" popeljal še v odprtje modne razstave Krila poletja po koncu modne revije.

Na Škucevi tržnici bo mogoče po znižanih cenah kupiti knjige založbe Škuc in Centra za slovensko književnost. Poleg starejših naslovov bodo po znižanih cenah naprodaj tudi nove izdaje knjig, katalogov in zgoščenk.

Otrokom od petega leta dalje bo od nedelje do torka namenjena lutkarska delavnica, otrokom od osmega leta dalje pa v ponedeljek in torek fotografska delavnica. Mladi od 14 leta dalje bodo lahko od srede do petka na delavnici izdelovali pohištvo iz recikliranega kartona.

Sklop Muzika na Starem trgu bo med drugim ponudil pesniško-glasbeni večer 1+1+1, na katerem bodo nastopili Lidija Dimkovska, Aleš Hadalin in Aleš Mustar, koncert švicarske zasedbe Peggy Bee and The Revolting Three, koncert Jane Sen in Roka Merharja, naslovljen Le lepe pesmi, nastop etno zasedb Volk Folk in Brencl banda ter zasedbe Žoambo Žoet Workestrao.

Otrokom bodo namenjene lutkovne predstave Šivilja in škarjice v izvedbi gledališča Lalanit, Rdeča kapica v izvedbi lutkovnega gledališča Fru Fru in Travnik čarobne lepote, ki je nastala v produkciji otroškega gledališča Potujoča hišica in v koprodukcji z Mestnim gledališčem Ptuj. Odraslim pa bosta med drugim namenjeni monodrami Primer Inge M., ki je nastala v produkciji Škuc gledališča, ter Valovi avtorice in izvajalke Nataše Burger.