Svet 20.7.2012 6:00

Kitarski šaman latino-rocka Carlos Santana praznuje 65 let

New York, 20. julija - Ameriški kitarist mehiškega rodu Carlos Santana velja za enega najboljših rockovskih virtuozov na kitari. Zanj je značilen neposnemljiv pojoči ton kitare in prepletanje bluesa, afro-kubanskih in jazzovskih ritmov v magično zmes latino-rocka, ki jo je izumil pred več kot štirimi desetletji. Danes bo kitarski šaman dopolnil 65 let.

Carlos Sanata se je rodil v majhnem kraju Autlan de Navarro v Mehiki. Kot otroka ga je oče, poklicni mariachi violinist, poučeval violino. Po selitvi v ZDA je svoje vzornike, med njimi bluesovskega glasbenika B.B. Kinga, lahko videl v živo na koncertnih odrih. Violino je kmalu zamenjal za kitaro.

Leta 1966 je v San Franciscu ustanovil skupino Santana Blues Band in jo naslednje leto preimenoval v Santana. Spremljali so ga klaviaturist Gregg Rolie, basist David Brown, bobnar Michael Shrieve ter tolkalca Mike Carabello in Jose Aressa. Kot glavni avtor skladb in vodja skupine je Santana kmalu postal priljubljen po vsem svetu.

Za skupino je bil prelomen nastop 16. avgusta 1969 na drugem dnevu festivala Woodstock severno od New Yorka. Na 45-minutnem koncertu so zaigrali osem skladb, med njimi "Waiting", "Evil Ways", "You Just Don't Care", "Savor", "Jingo", "Persuasion", "Soul Sacrifice" in "Fried Neckbones and Some Home Fries". Kmalu so izdali prvenec "Santana", sledili sta plošči "Abraxas" (1970) in "Caravanserai" (1972), potem skoraj vsako leto nov album.

Podpisuje se pod več kot 500 skladb. Poleg omenjenih med klasike v njegovem opusu sodijo skladbe "Oye Como Va", "Samba Pa Ti" in "Black Magic Woman/Gypsy Queen".

Ob prelomu stoletja je njegova kariera s pomočjo albuma "Supernatural" (1999) doživela nov zagon. Album je prinesel uspešnice, kot so "Maria, Maria", "Africa Bamba", "Smooth" in "Corason Espinado". Za album, ki se je prodal v 25 milijonih izvodov, je prejel tudi osem grammyjev.

Santana je oče treh otrok. S svojo drugo ženo, bobnarko Cindy Blackman, živi v Kaliforniji. Je lastnik znamke tekile in verige restavracij v Hollywoodu, kjer ima tudi svojo zvezdo na Pločniku slavnih.

Kitarski šaman ostaja aktiven na koncertnih odrih. Drevi bo nastopil v Atlantic Cityju v ameriški zvezni državi New Jersey, do konca meseca bo sledilo še sedem koncertov, piše nemška tiskovna agencija dpa.