EPK 2012 20.7.2012 8:04

V Mariboru čas za Polento

Maribor, 20. julija - Potem ko je mariborske ulice in trge dodobra razgrel Festival Lent, bo za dogajanje v mestu v drugi polovici poletja poskrbela Polenta. Gre za projekt Evropske prestolnice kulture (EPK), v okviru katerega je 60 lokalnih ustvarjalcev na številnih, bolj ali manj neobičajnih, prizoriščih pripravilo različne oblike druženja, ustvarjanja in zabave.

Maribor, Lent. Mesto Maribor. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor, Lent.
Mesto Maribor.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Polenta od danes do 20. avgusta ponuja šest novih prostorov dialoga in druženja. Osrednja točka je lokal pri mariborski tržnici, ki so ga poimenovali Čajnataun in kjer bodo obiskovalci dobili vse informacije o programu posameznega dne. V neposredni bližini na Lentu bo Mobilna plaža, kjer bodo poleg poležavanja in uživanja ob branju in glasbi na voljo še okrepčevalnica, tuši in masaže.

Na Glavnem trgu bo stala Polentina škatla, ki je hkrati paviljon, razstavni prostor, predavalnica in informacijsko središče. Foodology menza bo vsak dan na drugi lokaciji stregla hrano, Mobilni udarnik pa bo v mestu, predmestju in vaseh predvajal filme na improviziranih prizoriščih.

V Fotomuzeju pri babici na Medvedovi ulici si bodo lahko obiskovalci ogledali zbirko fotografske opreme Dragiše Modrinjaka ali ustvarjali v multimedijskem laboratoriju. Vsa prizorišča pa bo povezoval ARTtaxi, posebej prirejeno vozilo in umetniška inštalacija obenem.

Vsi sodelujoči bodo prejeli univerzalni temeljni dohodek (UTD) v višini 100 evrov, s čimer bodo del svojevrstnega družbenega eksperimenta.

Dogajanje je po navedbah glavne producentke EPK Alme Čaušević zastavljeno "zelo sproščeno", saj pričakujejo, da bodo program soustvarjali tudi obiskovalci. Prav tako želijo s tem projektom povezati lokalne ustvarjalce z različnih področij in tako vzpostaviti neko platformo, ki bo živela še v prihodnjih letih.

Dogajanje v Mariboru v prihodnjih tednih bodo poleg dogodkov v okviru Polente, katere producent je zavod Kultivacija, krojili še delavnice v Mestnem parku v okviru projekta Natura ni ovira ter koncerti na devetih odrih po mestu.