Svet 21.7.2012 6:00

V muzeju v Sofiji razstavili okostje vampirja

Sofija, 21. julija - V srednjem veku je v Bolgariji vladal velik strah pred vampirji, zato so ljudi, ki so veljali za zle, pokopavali tako, da so jim z železno palico prebodli prsi. Ko pa so pred nedavnim odkrili okostje človeka, pokopanega na tak način, so se Bolgari odločili, da ga razstavijo v Nacionalnem zgodovinskem muzeju v Sofiji.

"Minuli konec tedna je v muzej prišlo več 100 radovednežev, ki jih je očitno pritegnilo okostje vampirja," je dejal blagajnik v muzeju. Med obiskovalci pa po pisanju francoske tiskovne agencije AFP niso bili le Bolgari, ampak tudi tujci.

Bolgarski arheologi so okostji dveh ljudi, ki so jima po smrti z železno palico prebodli prsni koš v bližini srca, odkrili junija ob izkopavanjih na območju pravoslavnega samostana v mestu Sozopol ob Črnem morju. Okostji, ki datirata v 12. ali 13. stoletje, naj bi pripadali zakoncema.

"Ljudje so se bali, da se bodo ljudje, ki so bili zlobni, po smrti spremenili v vampirje in bodo še naprej mučili ljudi," je dejal direktor Nacionalnega zgodovinskega muzeja Božidar Dimitrov. Po njegovih besedah naj bi bil domnevni vampir poznan kot "Ukrivljeni", saj je imel telesno hibo. Bil je legendarni pirat, ki je živel v utrdbi Sozopol. Kronike tudi navajajo, kako je "Ukrivljeni" s svojimi možmi oplenil beneško ladjo, ki se je približala obali Sozopola.

Sredi ugibanj o vampirju iz Sozopola pa je ekipa arheologov, ki jo je vodil Nikolaj Ovčarov, v nekdanji bolgarski prestolnici Veliko Tarnovo na pokopališču pravoslavne cerkve naletela na ostanke še enega domnevnega vampirja. Ker so se odločili, da jih ne bodo razstavili, je Ovčarov okostje polil z vinom in dal pokopati na pokopališču neke druge cerkve, ob čemer je potekal obred, ki naj bi pokojniku preprečil, da se spremeni v vampirja.

Na območju Bolgarije je sicer znanih več kot 100 grobov, v katerih naj bi bili pokopani domnevni vampirji, je še povedal Dimitrtov. Dodal je, da ti ilustrirajo prakso, ki je bila v nekateri bolgarskih vaseh pogosta še do prvih desetletij 20. stoletja.