Svet 22.7.2012 6:00

Roman Austenove Northangerska opatija v sodobni priredbi

London, 22. julija - Škotska avtorica kriminalnih zgodb Val McDermid bo roman Northangerska opatija britanske pisateljice Jane Austen priredila v srhljivko, polno suspenza, in ga s tem približala sodobnim bralcem. Delo bo izšlo pod okriljem založbe HarperCollins.

Northangerska opatija velja za najbolj lahkotno in najmanj brano delo Austenove. Pisateljica je roman začela pisati leta 1798. Izšel naj bi kot njen tretji roman, a je bil bralcem nato na voljo šele pol leta po avtoričini smrti, konec decembra 1817. Roman je satira na tedaj zelo popularne gotske romane, hkrati pa kritika konzervativnih stališč o manjvrednosti tovrstne literature. Glavna junakinja romana je 17-letna ljubiteljica grozljivih romanov Catherine Morland.

"V bistvu je to mladinski roman in satira, kar se odlično prilega sodobnemu leposlovju," je po poročanju britanskega Guardiana dejala McDermidova. "Resnično občutiš, kako ti požene srh po telesu. Ohranila bom suspenz - vem, kako ohraniti bralca v napetosti. Austenova v posameznih odlomkih sicer dobro stopnjuje napetost, vendar jo hitro zapravi in pride do končnice. Na tem bom torej delala," je dodala.

McDermidova je po seriji knjig z likom psihologa Tonyja Hilla znana tudi slovenskim bralcem, čeprav imamo v slovenskem prevodu le prvo knjigo iz serije, Pesem siren (1995). Poleg Joanne Trollope in Curtis Sittenfeld je tretja avtorica, ki ji je založba HarperCollins poverila predelavo romanov Austenove. Sodobna Northangerska opatija bo izšla spomladi leta 2014.

Jane Austen (1775-1817) je sicer najbolj znana po romanih, kot so Emma (1815), Prevzetnost in pristranost (1813) ter Razsodnost in rahločutnost (1811). Roman Northangerska opatija je v prevodu Mete Osredkar lani izdala založba Miš.