Svet 21.7.2012 5:30

V madridskem Pradu razstava poznih Murillovih del

Madrid, 21. julija - V madridskem muzeju Prado je na ogled razstava Murillo in Justino de Neve - umetnost prijateljstva. Postavitev združuje pozna dela španskega slikarja Bartolomea Estebana Murilla, nastala po naročilu kanonika v katedrali v Sevilli ter pomembnega mecena umetnosti in umetnikovega prijatelja Justina de Neveja. Na ogled bo do 30. septembra.

Justino de Neve (1625-1685) je bil naročnik nekaterih najpomembnejši Murillovih del. Med njimi sta denimo Imakulata, ki jo hranijo v muzeju Prado ter Alegorija pomladi in poletja iz Slikarske galerije Dulwich.

Postavitev uvede umetnikov avtoportret, ob njem je razstavljen portret Justina de Neveja. Oba so za to priložnost v Madrid pripeljali iz Nacionalne galerije v Londonu. Sledijo dela, ki jih je umetnik naslikal za cerkev Santa Maria la Blanca v Sevilli, ter dela, nastala za katedralo v Sevilli in za Bolnišnico de los Venerables.

Razstavljena so tudi dela iz zasebne zbirke Justina de Neveja, med njimi tri manjše nabožne slike, naslikane na obsidian, ter miniatura na bakru, ki je bila umetniku nedavno pripisana.

Bartolome Esteban Murillo (1618-1682) se je rodil v Sevilli. Bil je eden najbolj priljubljenih baročnih slikarjev v Španiji in prvi predsednik likovne akademije v Sevilli, ustanovljene leta 1660. V nasprotju z dvornim slikarjem Diegom Velazquezom je veljal za ljudskega slikarja. Pod vplivom Tiziana, Rubensa in van Dycka je razvil tehnično dovršen, a idealističen in dopadljiv, mnogokrat tudi sentimentalno-patetičen slog. Slikal je sakralne motive ter žanrske prizore.