Svet 20.7.2012 14:27

Na Brionih drevi prva letošnja premiera gledališča Ulysses

Zagreb, 20. julija - Gledališče Ulysses bo zvečer na Brionih uprizorilo prvo letošnjo premiero, dramo Odisej, ki jo je po motivih Homerjeve Odiseje spisal Goran Stefanovski, režiral pa Aleksandar Popovski. Pri predstavi kot koproducent sodeluje Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.

Ljubljana, knjigarna Konzorcij. Pisatelj Goran Stefanovski. Foto: Dejan Mijović/STA Arhiv STA

Ljubljana, knjigarna Konzorcij.
Pisatelj Goran Stefanovski.
Foto: Dejan Mijović/STA
Arhiv STA

Celje, SLG Celje. Režiser Aleksandar Popovski. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Celje, SLG Celje.
Režiser Aleksandar Popovski.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Profesor na angleški univerzi v Canterburyju in eden od vodilnih makedonskih dramatikov Stefanovski, ki je bil nagrajen tudi v Sloveniji, se je v Odiseju odzval na sodobne vojne, ki so potekale na območju nekdanje Jugoslavije. Zato ne preseneča, da v predstavi sodelujejo gledališča iz regije, nastopila pa bo mednarodna igralska zasedba.

Poleg Ulyssesa in SNG Maribor, pri produkciji Odiseja sodelujejo še gledališče Gavella iz Zagreba, Srbsko narodno gledališče iz Novega Sada, Festival Sterijino pozorje, Atelje 212 iz Beograda in društvo Teatar na navigatorot iz Skopja.

Scenografijo za novi gledališki prostor ob trdnjavi Minor na otoku Mali Brion podpisuje zagrebški studio Numen, glasbo pa znana makedonska skupina Foltin. Po današnji premieri, bodo Odiseja igrali na Brionih do konca julija.

Nato bo sledila turneja predstave po gledališčih in festivalih v regiji, med drugim bodo v Mariboru Odiseja premierno uprizorili oktobra, do januarja prihodnje leto pa se bo zvrstilo še približno deset ponovitev.

Letošnjo sezono gledališča Ulysses so uvedli 15. julija s koncertom Radeta Šerbedžije, Vlatka Stefanovskega in Miroslava Tadića. V 12. sezoni, ki bo potekala do konca avgusta, bodo premierno izvedli še dve predstavi, Pokojnik Branislava Nušića in Gogoljev Dnevnik norca.