Svet 20.7.2012 14:10

Režiser Diego de Brea v Srbiji nagrajen za predstavo Zločin in kazen

Smederevo, 20. julija - Režiser Diego de Brea je na 4. mednarodnem ambientalnem gledališkem festivalu Tvrdjava teatar v srbskem Smederevu nagrajen za režijo predstave Zločin in kazen, ki je nastala v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča (SMG). Žirija je zapisala, da režiser svojo idejo in igralski ansambel dosledno vodi od prve do zadnje sekunde predstave.

Ljubljana, SNG Drama. Režiser Diego de Brea. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, SNG Drama.
Režiser Diego de Brea.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Režiser Diego de Brea z izvirnim in domišljije polnim prepletanjem režijskih in dramaturških rešitev osvetljuje subjektivistično videnje posameznika v razklani družbi," je med drugim zapisala žirija. To so sestavljali igralka Emina Elor (predsednica), režiser Miloš Jagodić in dramaturg Branislav Nedić, so sporočili iz SMG.

Poleg nagrade za režijo bodo zvečer na festivalu podelili še nagrado za najboljšo predstavo, ki jo prejme Vodnjak Radmile Smiljanić v režiji Egona Savina in v produkciji Kulturnega zavoda Vuk Karadžić iz Beograda, delavnice Integracija in fonda Krug. Za najboljšo igralko so razglasili Radmilo Živković, za igralca pa Igorja Đorđevića. Posebno nagrado za najboljšo mlado igralko pa prejme Tanja Petrović.

Nagrade bodo dobitnikom izročili drevi, ko se bo z uprizoritvijo predstave Steklena menažerija Tennesseeja Williamsa v režiji Radoslava Milenkovića in v izvedbi Narodnega gledališča iz Beograda sklenil festival. Na sporedu festivala, ki se je začel 11. julija, je bilo 16 predstav, od tega deset v glavnem programu.

De Breejeva priredba slovitega dela Fjodora Mihajloviča Dostojevskega se dotika vprašanja prerojenja in vstajenja, zločina kot metafizične ideje ter kazni kot propada ideje in vzpostavitve dvoma. Predstava je premiero doživela aprila 2009. Odtlej je gostovala na Hrvaškem, v Črni gori, Makedoniji, Italiji in v Kolumbiji ter bila povsod deležna dobrega sprejema, so še zapisali v SMG.