EPK 2012 23.7.2012 10:35

V Novem mestu začetek 12. Fotopuba

Novo mesto, 23. julija - Z odprtjem fotografske razstave Izkrivljene linije - Turčija/Vzhod/Zahod grškega fotografa Georgeja Georgiouja v galeriji Simulaker se drevi ob 19. uri v Novem mestu začenja 12. mednarodni festival dokumentarne fotografije Fotopub. Posvečen bo predvsem prevetritvi koncepta Evrope, so napovedali njegovi prireditelji iz zavoda LokalPatriot.

Novo mesto, Klub Lokalpatriot. V Novem mestu se je začel 12. festival dokumentarne fotografije Fotopub 2012. Fotopub 2012. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Klub Lokalpatriot.
V Novem mestu se je začel 12. festival dokumentarne fotografije Fotopub 2012.
Fotopub 2012.
Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Klub Lokalpatriot. V Novem mestu se je začel 12. festival dokumentarne fotografije Fotopub 2012. Fotopub 2012. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, Klub Lokalpatriot.
V Novem mestu se je začel 12. festival dokumentarne fotografije Fotopub 2012.
Fotopub 2012.
Foto: Rasto Božič/STA

Kot so sporočili iz LokalPatriota, so Novomeščani z umetniškim vodjem Chrisom de Bodejem letošnji festival, ki ga prirejajo v okviru tamkajšnjih prireditev partnerskega projekta Evropska prestolnica kulture, naslovili s pomenljivim naslovom Evrovizija.

Evropa se namreč sooča z velikimi tako kulturnimi kot finančnimi spremembami, beseda dneva pa je postala kriza, je povedal de Bode in dodal, da se bodo tega problema dotikale tudi Fotopubove razstave.

V okviru teh se bodo v različnih novomeških razstaviščih poleg omenjenega grškega fotografa Georgiouja predstavili še islandski fotograf Ragnar Axelsson, slovenska fotografa Jaka Gasar in Matej Povšer ter nizozemski fotograf Friso Spoelstra, hkrati se bodo lahko obiskovalci festivala udeležili številnih predavanj, projekcij, filmskih večerov, vsakoletne tribune ipd.

Jedro Fotopuba ostajajo fotografske delavnice, ki jih na različnih zahtevnostnih stopnjah vodijo svetovno priznani tuji in domači fotografi. Letošnjih delavnic se bo udeležilo preko 60 ljubiteljev fotografije, poleg Angležinje Anne Stevens, ki bo vodila multimedijsko delavnico, in Uroša Abrama, ki bo vnovič prevzel začetno delavnico, pa se kot mentor festivala udeležuje tudi novinar Ervin Hladnik Milharčič, ki bo vodil novinarsko delavnico.

Posebna pozornost tokratnega Fotopuba je namenjena delavnici mokrega kolodija, ki jo bo bosta vodila srbski fotograf Miša Keskenovič in domači mojster fotografije Borut Peterlin, napredni fotografski delavnici pa bosta vodila Meta Krese in poljski fotograf Piotr Malecki. Prireditelji so k sodelovanju povabili še mladega italijanskega fotografa Alfreda D'Amata, ki je znan predvsem po osvojeni nagradi za najboljšo fotografijo Unicefa.

V četrtek bodo v okviru Fotopuba podelili tradicionalno četrtkovo nagrado za najboljšo dokumentarno fotografsko zgodbo, mednarodna žirija pa bo izbirala med enajstimi finalisti. Festival bodo v soboto zaključili z večerno projekcijo letošnjih projektov in podelitvijo diplom, so še sporočili iz Novega mesta.