Svet 23.7.2012 12:35

Filmski festival v Benetkah bo odprl film Mire Nair

Benetke, 23. julija - Filmski festival v Benetkah bo letos odprl film indijske režiserke Mire Nair "The Reluctant Fundamentalist", so v nedeljo sporočili organizatorji. Politična srhljivka bo na 69. izdaji festivala, ki bo potekala od 29. avgusta do 8. septembra, doživela svetovno premiero. Film temelji na knjižni uspešnici Mohsina Hamida.

Hamidova knjiga je v slovenskem prevodu pri založbi Tuma izšla pod naslovom Ugovor vesti nekega fundamentalista. To je drugi roman Mohsina Hamida, ki se je rodil v Pakistanu in je polovico življenja preživel v ZDA. Roman pripoveduje o tem, kako so po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 sodobni politični, kulturni in religijski tokovi potekali v okvirih svetovne vojne proti terorizmu.

V filmu so zaigrali Riz Ahmed, Kate Hudson, Kiefer Sutherland in Liv Schreiber. Po besedah direktorja festivala Alberta Barbere bo otvoritveni večer ponudil film, ki bo dal veliko misliti. "Mira Nair je posnela zgledno priredno romana, ki se ukvarja z osnovnimi problemi fundamentalizmov vseh vrst," je dodal.

Nairova je leta 2001 na filmskem festivalu v Benetkah prejela zlatega leva za film Monsunska svatba.

Njen zadnji film so snemali v Atlanti, Carigradu, Lahoreju, New Delhiju in New Yorku. V film, ki bo prikazan izven konkurence, je vključena tudi najnovejša pesem Petra Gabriela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.