EPK 2012 24.7.2012 4:00

Na Ptuju razstavljene Nebesne lestve Yoko Ono

Ptuj, 24. julija - V okviru festivala sodobne umetnosti Art Stays bodo danes na Ptuju odprli razstavo dela ameriške avantgardne umetnice Yoko Ono. Slednja velja za eno najpomembnejših predstavnic gibanja Fluxus, ki letos praznuje svojo 50. obletnico. Na ogled bo njen projekt Nebesne lestve (Skywatch Ladders), katerega izvirnik je bil posvečen Johnu Lennonu.

Kitajska, Šanghaj. Yoko Ono, vdova člana Beatlov Johna Lennona. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Yoko Ono, vdova člana Beatlov Johna Lennona.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Delo je bilo ustvarjeno z namenom, da bi bilo izvedeno v več različicah in da bi v njem sodelovali tudi obiskovalci. Skupaj naj bi ustvarili vzdušje zabave, zato naj bi se obiskovalci našemili v gospodične s senčniki in naočniki ter gospode s cilindri in monokli. Kot je za STA povedal vodja festivala Jernej Forbici, si želijo, da bi se tako danes odzvali tudi obiskovalci na Ptuju.

Instalacija vključuje različne lestve, ki ustvarjajo videz gozda in prebadajo nebo. Na njih so obešene slike Yoko Ono. Delo je nastalo leta 1968 v času intenzivnih ameriških poletov na Luno in je posvečeno pokojnemu možu umetnice in članu legendarne britanske skupine The Beatles Johnu Lennonu (1940-1980).

Razstava sodi v okvir počastitve 50. obletnice gibanja Fluxus, ki se jo letos obeležuje po vsem svetu. Gibanje predstavlja mednarodno mrežo umetnikov z različnih področij, znanih predvsem po mešanju umetniških medijev in zvrsti.

Medtem ko se je sprva napovedovalo, da bo na Ptuj prišla tudi Yoko Ono, bosta zdaj namesto nje bosta prišla kustos razstave Caro Sala in Luigi Bonotto, direktor organizacije Archivo Bonotto, posvečene arhiviranju del gibanja Fluxus.

Festival sodobne umetnosti Art Stays letos pod sloganom Display združuje sodobne, predvsem vizualne umetnike z vsega sveta. Jubilejna, 10. izdaja festivala poteka med 17. julijem in 1. septembrom.

Že četrto leto se Art Stays združuje z mednarodnim glasbenim festivalom Arsana pod skupnim imenom Art Ptuj. Poleg kurentovanja oziroma februarskega Festivala umetnosti in dediščine sta festivala Art Stays in Arsana med največjimi projekti Evropske prestolnice kulture (EPK) na Ptuju.