Svet 24.7.2012 6:00

V amsterdamskem Van Goghovem muzeju vrhunci iz grafične zbirke muzeja

Amsterdam, 24. julija - V Van Goghovem muzeju v Amsterdamu je še do 23. septembra na ogled razstava Lepota v izobilju, na kateri so na ogled izbrane mojstrovine iz grafične zbirke muzeja. Predstavljenih je okoli 100 grafik iz stalne zbirke muzeja, ki so jih ustvarili umetniki, kot so bili Bonnard, Gauguin in Toulouse-Lautrec.

Razstava in izid publikacije "Printmaking in Paris. The rage for prints at the fin de siecle" (Grafika v Parizu. Navdušenje nad grafiko fin de siecla) sta prva otipljiva rezultata večletnega raziskovanja grafične zbirke muzeja, ki sega v leto 2000, je zapisano na spletni strani muzeja.

Med letoma 1890 in 1905 je v Parizu vladalo izjemno navdušenje nad grafiko. Večina francoskih umetnikov tistega časa je eksperimentirala z litografijo, jedkanico ali lesorezom. Rezultat teh eksperimentov so bila izjemna in pogosto zelo barvita umetniška dela.

Van Goghov muzej se ponaša z zbirko več kot 1300 grafik, ki nudijo dober vpogled v dogajanje tistega časa na področju grafike. Razstava in knjiga predstavljata vrhunce iz grafične zbirke muzeja. Umetniki, kot so bili Bonnard, Vuillard, Denis, Steinlen ali Toulouse-Lautrec, so predstavljeni z izbranimi deli, vključeni pa so tudi ilustrirani gledališki programi, knjižne ilustracije in plakati.

Ta dela na papirju so bila zaradi svoje krhkosti v preteklosti le redko razstavljena. Sedaj so tudi prvič tako natančno obdelana, še piše na spletni strani muzeja.